- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорска полиција открила детаље масовног убиства на Цетињу

© Фото : AP Photo/Risto Bozovic)Полицајац носи доказни материјал након масовног убиства на Цетињу
Полицајац носи доказни материјал након масовног убиства на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Управа полиције Црне Горе саопштила је шта се хронолошки дешавало на Цетињу када је Вук Бориловић починио незапамћени масакр, убивши 10 људи, после чега је и сам убијен.
Полиција је навела да је дежурну службу Одељења безбедности Цетиње у 15.30 више грађана обавестило да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

Два телефонска разговора убице са Цетиња

„Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и сведока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малолетне деце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе“, наводе из полиције.
Полиција наводи да су на лице места хитно упућени расположиви полицајци, да су приликом доласка у близини насеља Медовина чули пуцње, вриску и галаму мештана.

Размена ватре са полицијом, убица рањен

„Истовремено, видевши их, осумњичени В. Б. је употребио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дела испаљено око 20 пројектила“, додаје се у саопштењу.
Истичу и да је приликом размене ватре у овом догађају, један полицајац рањен у главу.
„До сада спроведене мере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В. Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизменичне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В. Б, сходно њиховим изјавама и извештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В. Б. Ово потврђује и изјава сведока који је телефоном разговарао са В. Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута после телефонског разговора који је претходно водио В. Б. По изјави сведока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В. Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживети“, пише у саопштењу.
Управа полиције појашњава да нису излазила са саопштењима за јавност „из објективних разлога“, односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и последице у овом, за црногорске околности, незапамћеном случају.

Специјалци били спремни

„Верујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно проверених информација, а таквих је имајући у виду особеност околности било много и могле су водити негативним последицама. Такође, одмах по извештавању полицијских службеника о околностима на лицу места и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних дела, као и блокирања дела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за деловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В. Б. И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као последица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се проверавају даљим полицијско–тужилачком активностима“, кажу у Управи полиције Црне Горе.
Управа полиције је најавила да ће сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, проверити и сва поступања својих службеника како би меродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

Ранији конфликти нису пријављени

„У интересу јавности, указујемо да на основу прикупљених сазнања постоје индиције, засноване на исказима лица из непосредног окружења В. Б, које су указивале на промене у његовом понашању али не и на потенцијално извршење оваквог злочина, те је тим поводом био заказан специјалистички преглед В. Б.“, саопштава црногорска полиција.
Управа полиције наглашава и „да не постоје сазнања, нити је полицији пријављивано, да су постојали ранији конфликти, нити било какав претходни напад у последњем периоду од стране В. Б. на породицу подстанара“.
„У истом смислу, не треба доводити у узрочно – последичну везу извршење овог тешког злочина са било каквим противправним понашањима из претходног периода. Управа полиције апелује на солидарност и да се овај трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, јер злонамерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на след догађаја, није израз ни поштовања према жртава нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом“, наводе из полиције.
Како подвлаче, „веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања да се спрече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искорењени на подручју Црне Горе“.
Насеље Медовине - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
РЕГИОН
Да је сузу пуштити лако, овај град би данас потонуо: Спутњик на Цетињу после незапамћене трагедије
Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
РЕГИОН
Обдукција показала: Нападач са Цетиња погођен са најмање пет метака
Масовна пуцњава на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
РЕГИОН
Масовна пуцњава на Цетињу: Убијено 11 особа, међу жртвама и двоје деце, рањено шесторо /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала