- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Извештај „Амнести интернешенела“ провериће независни експерти

© AP Photo / Nariman El-MoftyУкрајински војници у тенку
Украјински војници у тенку - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Организација „Амнести интернешенел“ саопштила је да ће њен извештај, који се односи на кршење војног права од стране украјинских трупа и након чега ју је критиковао Кијев, проверити „независни експерти“, пише агенција ДПА, позивајући се на саопштење те организације.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Агенција наводи да су у немачкој канцеларији „Амнести интернешенала“ саопштили да резултати извештаја „нису предати са деликатношћу и тачношћу“ која се очекује од те организације, укључујући и „накнадну изјаву и реакцију Међународног секретаријата на критику јавности“.
У организацији су навели да би хтели да буду директно укључени у рад да би схватили шта заправо није било како треба и зашто, како би из тога извукли закључке и унапредили рад у области људских права, наводи се у саопштењу.
Украјински војници поред америчке хаубице М777 - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Суоснивач шведске канцеларије „Амнести интернешенела“ поднео оставку
Организација је напоменула да су резултати ове провере „веома важни“ и да ће истраживање ће бити „темељно“. Детаљи рада биће одређени следеће недеље након што националне канцеларије организације, укључујући и у Украјини, буду могле да допринесу овом процесу.
„Амнести интернешенел“ је 4. августа објавио извештај у којем оптужује украјинске трупе за кршење међународних хуманитарних норми и војног права. У њему се напомиње да украјински војници распоређују оружје у школе и болнице, доводећи у опасност цивиле.
Након тога је директорка украјинске канцеларије „Амнести интернешенела“ Оксана Покаљчук ​​изјавила да напушта ту функцију, јер се са руководством организације „разилази у ставовима о вредностима“. Председник Украјине Владимир Зеленски и представници његовог кабинета оштро су осудили извештај „Амнести интернешенела“. Извештај је критиковао и велики број европских политичара, посебно представника балтичких земаља.
Документи - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
СВЕТ
„Амнести интернешенел“ о извештају о Украјини: Приоритет ─ заштита цивила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала