- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски министар о престанку издавања виза Русима у ЕУ: Припремамо нови концепт

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Пољске у Варшави
Зграда Министарства спољних послова Пољске у  Варшави - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Пољска припрема за Европску унију концепт за престанак издавања виза руским држављанима, саопштио је заменик министра иностраних послова републике Перт Вавжик у интервјуу агенцији ПАП.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, Пољска се „залаже за проширење санкција ЕУ, конкретно, по питању обустављања споразума о визним олакшицама за грађане Русије“.
Истовремено, Вавжик је истакао да са тим нису сагласне све земље ЕУ. Против су велике државе чланице као што су Немачка, Француска и Холандија.
„Због тога што је немогуће сломити отпор тих држава како би се суспендовао споразум о визним олакшицама за грађане Русије, Република Пољска ради над новим решењем“, изјавио је заменик шефа пољске дипломатије.
Он је додао да пољска дипломатија већ неколико недеља на ову тему преговара са неким државама и истакао да аналоган став имају Литванија, Летонија и Естонија, као и Чешка и Словачка.
„У најскорије време можемо очекивати решење овог питања, изјавио је Вавжик.
Заменик министра је подсетио да Пољска већ неколико месеци не издаје туристичке визе руским држављанима. Тренутно, визе могу добити само Руси који због посла прелазе руско-пољску границу, укључујући возаче камиона, дипломате, као и лица која имају пољска документа и чланови породице пољских држављана и других држава ЕУ.
Немачка влада је раније изнела на разматрање предлог одлуке ЕУ о забрани издавања шенгенских виза руским грађанима у оквиру редовног пакета санкција. Поред тога, летонски парламент је позвао чланице ЕУ да прекину са издавањем виза грађанима Русије и Белорусије.
Кремљ је саопштио да се нада трезвеном размишљању Брисела кад је у питању издавање шенгена Русима. Како се истиче, Русија ће у случају одбијања издавања шенгенских виза Русима одговорити крајње негативно, што ће повући за собом реципрочне мере и контрареакцију.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Страница загранпаспорта с российской визой  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
РУСИЈА
Бугарска и Летонија обуставиле издавање виза Русима
Виза Шенгена - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
СВЕТ
Финска "осмислила" начин како да смањи број туристичких виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала