- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски доктор: Екцем, главобоља, псоријаза ─ проверите, можда сте интолерантни на мед

© Фото : PixabayМед
Мед - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Иако је мед веома користан, код неких особа може да се јави латентна интолеранција на овај производ. Како се она манифестује, у интервјуу за радио Спутњик објаснила је доктор медицинских наука, нутрициониста Маргарита Корољева.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Она је истакла да се мед састоји од различитих биолошки активних материја које благотворно утичу на организам, али овај производ може изазвати и нежељене реакције, које нису увек очигледне.

„Латентна интолеранција је акумулирана реакција имуног система на производе, за које организам нема физиолошке могућности да апсорбује. Коришћење тих производа доводи до пада имунитета и разних здравствених проблема. Истовремено, ове проблеме је обично тешко повезати са радом црева“, објаснила је она.

Корољева је нагласила да је слично алергији, латентна интолеранција на неке производе условљена индивидуалним карактеристикама организма. Болести до којих доводи не морају се одмах испољити, то није брза реакција. Она је објаснила да су могући симптоми латентне интолеранције на мед екцем, главобоља, задржавање течности у организму.

„Ако се код особе јаве очигледни кожни проблеми: екцем, псоријаза, ако постоји задржавање течности у организму при нормалном раду штитне жлезде и здравим бубрезима; ако се значајно смање когнитивне функције, честе су главобоље, депресивна стања, аутоимуни проблеми било које локализације, нарушен рад дигестивног тракта, измењен састав микробиома, обавезно треба урадити анализу крви на латентну интолеранцију на мед“, истакла је она.

Према њеним речима, прекомерна конзумација меда није пожељна, чак ни ако га организам добро подноси.

„Не треба претеривати са медом: две, понекад три кашичице меда дневно су савим довољне како би се задовољили рецептори укуса. Да би се очувала радна способност у условима великих пауза између оброка, довољно је појести половину кашичице меда неколико пута дневно, то ће помоћи да се одржи ниво шећера“, закључила је она.

Воћни напици - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
ДРУШТВО
Шест митова о витамину Це за који многи сматрају да су истина
коктели - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
ДРУШТВО
Која алкохолна пића су изразито лоша по здравље срца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала