https://sputnikportal.rs/20220814/ruski-doktor-ekcem-glavobolja-psorijaza--proverite-mozda-ste-intolerantni-na-med-1141067077.html
Руски доктор: Екцем, главобоља, псоријаза ─ проверите, можда сте интолерантни на мед
Руски доктор: Екцем, главобоља, псоријаза ─ проверите, можда сте интолерантни на мед
Sputnik Србија
Иако је мед веома користан, код неких особа може да се јави латентна интолеранција на овај производ. Како се она манифестује, у интервјуу за радио Спутњик... 14.08.2022, Sputnik Србија
2022-08-14T11:11+0200
2022-08-14T11:11+0200
2022-08-14T11:11+0200
русија
магазин
исхрана
здравље
мед
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110457/96/1104579661_0:200:1920:1280_1920x0_80_0_0_e86b3c27a0cb95c84ecba1afb7ec0077.jpg
Она је истакла да се мед састоји од различитих биолошки активних материја које благотворно утичу на организам, али овај производ може изазвати и нежељене реакције, које нису увек очигледне.Корољева је нагласила да је слично алергији, латентна интолеранција на неке производе условљена индивидуалним карактеристикама организма. Болести до којих доводи не морају се одмах испољити, то није брза реакција. Она је објаснила да су могући симптоми латентне интолеранције на мед екцем, главобоља, задржавање течности у организму.Према њеним речима, прекомерна конзумација меда није пожељна, чак ни ако га организам добро подноси.
https://sputnikportal.rs/20220811/sest-mitova-o-vitaminu-ce-za-koji-mnogi-smatraju-da-su-istina-1140980586.html
https://sputnikportal.rs/20220813/koja-alkoholna-pica-su-izrazito-losa-po-zdravlje-srca-1141002969.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110457/96/1104579661_213:0:1920:1280_1920x0_80_0_0_525cda082b7c92d8ce7713a5122de05c.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
магазин, исхрана, здравље, мед
магазин, исхрана, здравље, мед
Руски доктор: Екцем, главобоља, псоријаза ─ проверите, можда сте интолерантни на мед
Иако је мед веома користан, код неких особа може да се јави латентна интолеранција на овај производ. Како се она манифестује, у интервјуу за радио Спутњик објаснила је доктор медицинских наука, нутрициониста Маргарита Корољева.
Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Она је истакла да се мед састоји од различитих биолошки активних материја које благотворно утичу на организам, али овај производ може изазвати и нежељене реакције, које нису увек очигледне.
„Латентна интолеранција је акумулирана реакција имуног система на производе, за које организам нема физиолошке могућности да апсорбује. Коришћење тих производа доводи до пада имунитета и разних здравствених проблема. Истовремено, ове проблеме је обично тешко повезати са радом црева“, објаснила је она.
Корољева је нагласила да је слично алергији, латентна интолеранција на неке производе условљена индивидуалним карактеристикама организма. Болести до којих доводи не морају се одмах испољити, то није брза реакција. Она је објаснила да су могући симптоми латентне интолеранције на мед екцем, главобоља, задржавање течности у организму.
„Ако се код особе јаве очигледни кожни проблеми: екцем, псоријаза, ако постоји задржавање течности у организму при нормалном раду штитне жлезде и здравим бубрезима; ако се значајно смање когнитивне функције, честе су главобоље, депресивна стања, аутоимуни проблеми било које локализације, нарушен рад дигестивног тракта, измењен састав микробиома, обавезно треба урадити анализу крви на латентну интолеранцију на мед“, истакла је она.
Према њеним речима, прекомерна конзумација меда није пожељна, чак ни ако га организам добро подноси.
„Не треба претеривати са медом: две, понекад три кашичице меда дневно су савим довољне како би се задовољили рецептори укуса. Да би се очувала радна способност у условима великих пауза између оброка, довољно је појести половину кашичице меда неколико пута дневно, то ће помоћи да се одржи ниво шећера“, закључила је она.