- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Тошо Борковић, освајач више од 100 светских награда открива рецепт за добру карикатуру /фото/

© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића награђена у Турској 2021. наградом "Ајди Доган"
Карикатура Тоша Борковића награђена у Турској 2021. наградом Ајди Доган - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Наш славни карикатуриста Тошо Борковић, вишеструко награђиван на свим континентима, открио нам је тајни рецепт како настају светски успешне карикатуре.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На седмом Светском фестивалу хумора у Италији на коме је тема била енергија будућности, карикатура нашег славног карикатуристе Тоша Борковића освојила је сребрну медаљу. Он сматра да то није мала ствар јер је конкурс позивни, а организатори знају кога ће позвати у то елитно друштво.

„Мени је то велика част. Моја карикатура је сребрна али је по некој идеји, можда нисам објективан, боља од осталих“, каже Борковић за „Орбиту културе“.

© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића, сребрна медаља на Светском фестивалу хумора у Италији, 2022.
Карикатура Тоша Борковића, сребрна медаља на Светском фестивалу хумора у Италији, 2022. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића, сребрна медаља на Светском фестивалу хумора у Италији, 2022.

Тошо Борковић – освајач више од 100 светских награда

Тошо Борковић добио је више од 100 значајних, међународних награда у које убраја Гранд при, другу или трећу. Освајао их је на свим континентима.
Недавно је награђен и у Канади за објављену новинску карикатуру на тему споменика. У Турској је добио Гранд при, велику награду која носи име „Насрадина Хоџе“ на традиционалном фестивалу иза кога стоји држава и велика организација Асоцијација турских карикатуриста.
© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићТошо Борковић Аутопортрет
Тошо Борковић Аутопортрет - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Тошо Борковић Аутопортрет
„Што сам старији награде су ми све драже. Захваљујући времену у коме живимо и револуцији медија, радови се шаљу мејлом на конкурсе и онда са свих страна света стиже неколико хиљада карикатура. Велика је ствар и да те узму у конкуренцију, да се појавиш на изложби, а не да добијеш награду“.
Његови радови ушли су у конкуренцију на такмичењу у Ирану, где је већ освајао златну медаљу, а прошли су и неколико конкурса на Европском бијеналу карикатуре.
© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића, прва награда за новинску карикатуру у Лисабону 2017.
Карикатура Тоша Борковића, прва награда за новинску карикатуру у Лисабону 2017. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића, прва награда за новинску карикатуру у Лисабону 2017.

Рецепт за добру карикатуру – горки лек са коцком шећера

На молбу да нам ода тајни рецепт за светски успешну карикатуру одговара да преостали стари „карикатуристи-фосили“ у Србији имају другу врсту школе у односу на данашњу „брзу, која је сурогат, стиропор и нема неки садржај“. Карикатуре нове школе иду на брзу акцију, да иритирају човека или да направе неки мали сукоб не би ли привукле пажњу.
„Моје карикатуре су као лекови некад што су били горки, па се у њих стављала коцка шећера. Увек убацим дозу хумора који даје неки тон том цртежу и тој теми тако да је то неки мој мали рецепт, ако је то уопште рецепт“.

© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића, награда "Златни Пјер" 2007.
Карикатура Тоша Борковића, награда Златни Пјер 2007. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића, награда "Златни Пјер" 2007.

Кварљива роба – умачу перо у мрак и жуч

Не слаже се с причом о карикатуристима као моралној страни друштва, јер карикатуристи су људи, и као такви су кварљива роба.
„Све се може купити у овом времену кад људи продају бубрег и смешна је прича да неће продати и образ. Карикатуристи су окренути неким моралним, људским, универзалним вредностима, али има и много оних који умачу перо у мрак и жуч“.
О дневнополитичкој карикатури, мишљење му је „можда сувише лирско“. Права политичка карикатура и кад је уперена против неког, мора трагати за зрном морала у том човеку, не би ли код њега изазвала самокритику.
„Људи не трпе такозвано бичевање и зато се мора трагати за моралом у човеку, макар он био минималан, јер свако има у себи бар то зрнце морала“.
© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића, прва награда у Румунији 2018.
Карикатура Тоша Борковића, прва награда у Румунији 2018. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића, прва награда у Румунији 2018.

Карикатуристи изумиру као опанчари и бозаџије

Мало је карикатуриста који данас живе у Србији од карикатуре. Мање их је од оних који возе „зид смрти, моторе у бурету“.
„Младим карикатуристима су сва врата затворена у штампаним медијима, немају где да објаве, мале су паре у оптицају тако да нигде нема неког мамца да се појави неко млад. Полако овај занат на неки начин изумире, као и опанчари и бозаџије“.
© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића награђена Бронзаном оловком у Пољској 1989.
Карикатура Тоша Борковића награђена Бронзаном оловком у Пољској 1989. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића награђена Бронзаном оловком у Пољској 1989.

Освајач „Пјера“ – дипломирани карикатуриста

Не зна, али је сигуран да постоји млад и перспективан карикатуриста. Кад је као млад дошао у Вечерње новости, била су запослена још четворица карикатуриста – „најјача екипа у Европи“.
„Било је то време кад није било сујете кад су они тражили младе људе. Данас и да нађем младог човека, како да му обећам нешто? Једна карикатура није ни 1000 динара кад се објави. То је врло скромно, не можеш купити ни прибор“.
© Фото : Спутњику уступио Тошо БорковићКарикатура Тоша Борковића, награда "Златни Пјер" 2014.
Карикатура Тоша Борковића, награда Златни Пјер 2014. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Карикатура Тоша Борковића, награда "Златни Пјер" 2014.
Ипак, Вечерње новости и ове године, 55. пут, објављују конкурс за новинску карикатуру за награду „Пјер“ на којој учествује „ово што је преостало карикатуриста“ у Србији.
„То је најзначајнија и најпрестижнија награда код нас. Пет пута сам је добио и мени је она најдража, нека врста дипломе. Често говорим: Ко добије 'Пјера' тај је дипломиран карикатуриста“, закључио је Борковић.
Лаки, Југослав Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Срећан човек се смеје само када „искључи“ мозак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала