- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм Срба из Америке на фестивалу у Москви

© Фото : Скриншот, ЈутјубКраткометражни филм "Сладолед"
Краткометражни филм Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Краткометражни филм „Сладолед“ (Ice cream) у чијој реализацији кључну улогу има група Срба из САД, након Филмског фестивала у Палм Спрингсу, креће у Русију где ће бити приказан на 44. Московском међународном филмском фестивалу, једном од најстаријих на свету, а који почиње 26. августа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Игор Обрадовић, главни глумац тог 13 минута дугог остварења, који је најкраће речено комедија апсурда, за Танјуг каже да је „Сладолед“ након Москве у септембру позван у Њу Мексико на Албукерки филмски и музички фестивал, који ове године обележава деценију постојања.
Обрадовић додаје да ће и Москва као и Албукерки, а пре тога и Палм Спрингс, бити прилика да се на тако значајним фестивалима, кроз њихов дебитантски филм, чује и српски језик.
Нагласио је и да им је драго што је њихов рад препознат и што су селектори „Сладолед“ уврстили не само у та два фестивала која следе у наредних месец дана већ и у још један, о којем, како каже, сада не може да се говори.
Обрадовић, глумац Српског театра из Чикага, подсећа да је фестивал у Москви покренут 1935. године, да су на њему учествовали многи широм планете познати глумци и редитељи, од Федерика Фелинија, преко Софије Лорен, Ричарда Бартона, до Роберта де Нира, Мерил Стрип до Никите Михалкова и Емира Кустурице.
Радња филма „Сладолед“ дешава се у Чикагу једног топлог летњег дана, када Раде, недавни имигрант из Србије кога Обрадовић глуми, крене да купи сладолед у средини у којој нико не говори енглески и тако почиње низ догодовштина или прецизније – апсурда.
Према речима Обрадовића, екипа коју је окупио филм „Ice cream – Сладолед“ већ има планове за нови краткометражни филм, а такође се озбиљно воде разговори за дугометражни филм о једној српско-америчкој причи „која је веома занимљива и дуго чувана тајна“.
Осим Обрадовића, важно место у филму заузимају и Стив (Светозар) Спремо који је сценариста/редитељ, Срдан Срђеновић директор фотографије и камера и девојчица Анђелина Обрадовић.
Музика су радили Дејан Петровић Биг бенд и Милован Мића Петровић.
Филм Усековање - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
КУЛТУРА
„Усековање“ између међународне премијере у Москви и „хулиганског односа“ Врњачке Бање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала