- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Усековање“ између међународне премијере у Москви и „хулиганског односа“ Врњачке Бање

© Фото : Кошутњак филм, промоФилм "Усековање"
Филм Усековање - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Редитељ „Усековања“ Синиша Цветић срећан је и поносан што ће филм имати међународну премијеру на једном од најстаријих светских фестивала у Москви и додаје да је повучен из конкуренције у Врњачкој Бањи због „скоро хулиганског понашања“ организатора.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Српски дугометражни играни филм „Усековање” у режији Синише Цветића, по сценарију Давида Јаковљевића имаће међународну премијеру на 44. Московском филмском фестивалу који ће се одржати од 26. августа до 2. септембра.
„Усековање“ представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана – Јована. Пратимо их у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи. Постепеним захуктавањем, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.

Москва – одскочна даска за српски филм

Режисер Синиша Цветић каже за Спутњик да је врло срећан и поносан што ће филм „Усековање“ имати међународну премијеру на Московском филмском фестивалу, једном од најстаријих у свету.
„Много волим руску кинематографију, радујем се одласку у Москву и надам се да ће то помоћи филму да се пласира даље у свет. Московски фестивал требало би да представља одскочну даску за 'Усековање'.“
Сцена из филма „Усековање” - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
КУЛТУРА
Међународна премијера српског филма „Усековање“ на Московском филмском фестивалу
„Усековање“ је премијерно приказано на фестивалу у Сопоту где је добило награду публике, а пре Москве, требало би да буде приказан на Филмским сусретима у Нишу.
„То је фестивал посвећен глумцима и надамо се некој награди за нашег Павла Менсура коме је ово дебитантска улога.“

Хулигански одговор из Врњачке Бање

Уз „Мрак“, „Усековање“ је други српски филм који је повучен са Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, док је продуценти филма Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“ затражио нови термин приказивања.
Цветић каже да су контактирали Врњачку Бању након што је Душан Милић повукао „Мрак“ кад су видели да ће и „Усековање“ бити приказано у лошијем термину и у мањој сали и додаје да „није ствар толико у термину колико у простору у ком је требало да буде приказан филм“. Суштина приче је да филмови који ће бити приказани на главној сцени углавном су они који су већ имали биоскопску дистрибуцију и публика је могла да их види, док је „Усековање“ приказано само у Сопоту.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
КУЛТУРА
Филмски „Мрак“: Истину о страшној трагедији на Косову бацили на маргину – сами себи пуцамо у ногу
„Наравно да фестивал има право да поставља филмове како хоће, али и ми имамо право да се изборимо за што бољу пројекцију. То смо и покушали али оно што је узроковало да ми ултимативно повучемо филм заправо је био одговор организације фестивала који је био врло непристојан и агресиван. Уместо да буду гостопримљивији и да нас саслушају, они су кренули да се понашају скоро хулигански, да нам прете неким тужбама, што је потпуно непримерено“.
Проблем је што су организатори уврстили превише филмова утакмичарски програм и зато би био ред да сви буду и приказани на званичној, највећој сцени коју фестивал има, сматра Цветић.
Сцена из филма „Није лоше бити човек“ Душана Ковачевића - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
КУЛТУРА
Није лоше бити упућен: Нови скандал на фестивалу – траже промену термина за филм Душка Ковачевића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала