Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Од чега страхују НАТО и Америка кад убацују своје играче у бриселски дијалог

© Sputnik / Марина Марченко / Уђи у базу фотографијаРуски војници на путу за Приштину 1999. год.
Руски војници на путу за Приштину 1999. год.  - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић у оквиру дијалога Београд –Приштина прво ће се састати са генералним секретаром НАТО –а Јенсом Столтенбергом, што је по речима Владимира Добросављевића политичког коментатора несумњиво везано за безбедност Срба на КиМ, а епилог би могао да буде евентуално потписивање декларације о мирном решењу тренутне кризе.
Добросављевић истиче да ако би дошло до сукоба на северу КиМ, то не би био само сукоб ограниченог дејства и да је Запад тога свестан. Због тога је и предвиђен разговор две стране са представницима НАТО и САД, Столтенбергом и Габријелом Ескобаром.

Немири не одговарају ни Западу

„Главна тема ће сигурно бити да се избегне свака врста могућег оружаног и физичког конфликта између Срба са севера и представника званичне Приштине, јер то може да изазове и иницира много веће проблеме за западане савезнике Приштине него што се то у првом моменту чини,“ истиче Добросављевић.
НАТО, додаје наш саговорник, не жели да у зони њиховог интереса, а то је како они воле да кажу Западни Балкан. У том контексту отвара се питање да ли је састанак са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом покушај да се добије чврсто уверење да је мисија Кфор-а спремна да заустави Куртија ако крене на север 1. септембра?
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
Шта Вучића чека у Бриселу: Прво састанак са Столтенбергом, потом са Ескобаром, Лајчаком, Куртијем
Добросављевић каже да Курти разуме да такозвано Косово као нека форма државности не би постојала без подршке западних савезника и Америке. Из тог разлога наш саговорник верује да Приштина није спремна да ризикује и да се супротстави вољи Вашингтона. Али...

Како Америка каже

„Курти ће урадити оно што му Запад буде рекао да уради, односно, ако Запад буде желео да албанска страна не провоцира Србе на КиМ и да не дође до неког сукоба - то се неће ни догодити. С друге стране, нисам сигуран да би он или било који други албански политичар који има свест о томе шта су Запад и Америка учинили на еманципацији албанског питања, био спреман да самоиницијативно реагује,“ напомиње он.
Што се тиче састанка у Бриселу, Добросављевић не очекује да ће он донети резултат на неким другим пољима као што је ЗСО или договор око примене реципроцитета око таблица и личних карата.
„Очекујем да највећи домет тог састанка буде могуће потписивање неке деклерације о мирном решавању тренутне ситуације", каже саговорник Спутњика.

Наоружавање косовске полиције

Вучић који ће у Бриселу боравити два дана разговараће са Столтенбергом, као и са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. Како је сам рекао, састанак са Столтенбергом је важан будући да је КФОР једини који има мандат за очување сигурности и мира на КиМ, посебно на северу покрајине.
Застава Еу и сапроглашене државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СРБИЈА
Шифра „обе стране“: Брисел потврдио подршку радикалним потезима Приштине
Иначе, тензије на а КиМ додатно подижу запаљиве изјаве Аљбина Куртија али и наоружавање косовске полиције воденим топовима и другим савременим оружјем за разбијање нереда уз свакодневне вежбе које се одржавају на полигонима у јужно делу Митровице, што наводи на помисао да би Курти могао да употреби силу како би спровео своје одлуке.
Председник Српске листе Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
„Ниједан Србин то неће прихватити“: Четири градочелника са севера КиМ о захтеву Квинте /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала