Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Највеће НАТО вежбе у региону припремају се на Косову: Снажна претња Србији и порука Русији

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIВојна вежба „Бранилац Европе 2020“
Војна вежба „Бранилац Европе 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
НАТО, односно Америка, циљано су изабрали лажну државу Косово за одржавање највеће теренске вежбе у региону Балкана – „Дефендер Jуроп 23“ како би Србију ставили под још јачи притисак, а Русији поручили да нема шта да тражи на овим просторима, мишљење је професора др Митра Ковача, генерал-мајора у пензији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Косово ће идућег лета бити домаћин највеће теренске вежбе НАТО, припреме су у току, а учествоваће и Косовске безбедносне снаге са два пука. Током вежби планирано је да се провере пешадијски капацитети КБС од стране специјализованих јединица за валидацију америчке војске.
Професор Ковач, оснивач Евроазијског безбедносног форума, истиче да ова информација говори пре свега о једној ствари.
„Чињеници је да се не мења стратегија и наступ НАТО, а пре свега водећих сила, у изградњи државности такозване државе Косово, преко изградње институција те лажне државе, а међу којима је првенствено изградња војске Косова,“ наглашава саговорник Спутњика.

Лош знак за Србију

Ковача не чуди учешће КБС-а у овим вежбама јер су и раније њихове снаге биле присутне. Он наводи да кроз учешће запада у опремању и изградњи војске Косова, НАТО и Америка покушавају да прикажу да та лажна држава може да гарантује своју безбедност уз помоћ „савезника“.
У политичким смислу то је веома лош знак за Београд, додаје Ковач, и у смислу односа према Србији као држави која на све начине покушава да се косметска криза реши на миран начин.
„Једноставније је рећи да, пренебрегавајући погоршања безбедносног стања у Европи, Америка, Британија, па и Немачка настоје да насиљем затворе „безбедносне проблеме“ који су остали на Западном Балкану, а пре свега на простору БиХ и КиМ“ додаје он.

Шта може Београд

Одржавање НАТО вежбе на Косову јесте велики изазов за институције у Београду, напомиње наш саговорник, у међународном, безбедносном, војном и сваком другом смислу.
„Превентивно, већ са објављивањем ове информације, Србија би требало да кроз органе Уједињених нација и кроз друге институције европске безбедности, искаже свој став према стратегији НАТО и да затражи да се такве вежбе не одржавају на простору територије Србије која је међународно призната држава“, сматра Ковач.
Проблем је, међутим, каже он, што водеће чланице НАТО лажној држави Косово приступају на начин, као да је она међународно призната земља, а што не одговара реалности. Отуда и потреба да се информација о НАТО вежбама на Косову пласира баш сада.
„Власти те лажне државе Косово али и водеће државе западног савеза, НАТО и ЕУ, желе да дају до знања да се и у преговорима Београда и Приштине не може очекивати ништа од стратешких циљева које прокламује Србија. Дакле, Србија би по њима требало да се ‘привикне‘ на то да је Косово самостална држава и да је коначни циљ свих преговора да се кроз различите видове притиска, а ове вежбе јесу директна врста притиска, покаже да је једино такав излаз могућ,“ верује Ковач.

Порука и за Русију

Другим речима, порука Србији је да се не опире превише на захтеве Запада поводом настојања Приштине да интегрише простор севера Косова у састав те лажне НАТО државе.
„И Русији се даје на знање да нема шта да тражи на овим просторима и да „српски“ фактор треба привести ка западним националним интересима. Отуд ови паралелни притисци и према Републици Српској у БиХ и на КиМ како би Запад затворио ту такозвану „црну рупу“ супротно и српским и руским националним интересима,“ истиче Ковач.
Изградњом НАТО и америчких база у Албанији и покушавање да се покрију све територије са НАТО снагама говори да им је само стало да овај простор не остане под такозваним „руским утицајем“ и да га припреме за западно присуство на Балкану.
У „Дефендер Јуроп 23“ косовска војска ће учествовати са два пука, а током ове вежбе планирано је да се покажу капацитети пешадије КБС на нивоу пука.
Вежба „Дефендер Јуроп“ је годишња вежба коју воде Сједињене Америчке Државе у којој учествују трупе из различитих земаља. Вежба има за циљ повећање спремности америчких, НАТО и партнерских војски. Ове године, „Дефендер Јуроп“ одржан је у Албанији са америчким трупама које су се искрцале у луку Драч, што је и тада најављено као највећа војна вежба у региону Западног Балкана. У вежби је учествовало око 28.000 војника из 26 савезничких и партнерских земаља, а одвијала се у седам различитих база земља региона.
Руски војници на путу за Приштину 1999. год.  - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
Од чега страхују НАТО и Америка кад убацују своје играче у бриселски дијалог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала