- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Очекујемо да ће се стручњаци ИАЕА током посете Запорошкој нуклеарки уверити у злочине Кијева

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Русија очекује да ће посета стручњака Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју бити организована у најскорије време како би се на лицу места уверили у злочиначку активност кијевског режима, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Иван Нечајев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Да би се спречила нуклеарна катастрофа потребно је приморати украјинске јединице да обуставе гранатирање. Очекујемо да ће стручњаци из ИАЕА у најскорије време допутовати у Запорошку нуклеарну електрану, што је потпуно било усаглашено још у јуну и обустављено од стране руководства УН. Стручњаци треба да се на лицу места увере у злочиначко понашање кијевског режима“, истакао је он.

Он је додао да је идеја о демилитаризацији зоне око нуклеарке неприхватљива и да би то станицу учинило још рањивијом.
Како је објаснио, Кијев је много пута показао да је способан да организује провокације и није у могућности да контролише националистичке формације.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

Посета затвору у Јеленовки

Нечајев је додао и да је Москва заинтересована и да се посета мисије УН Јеленовки одржи што је пре могуће, што ће бити могуће након договора о свим детаљима.
„Што се тиче закључака мисије, ми, наравно, рачунамо на непристрасну и неангажовану анализу и утврђивање свих чињеница повезаних за овај трагични инцидент“, прецизирао је Нечајев.
Украјинске снаге су 29. јула гранатирале затвор у Јеленовки где су већином били смештени заробљеници „Азова“*, а том приликом су погинуле 53 особе, док је 75 рањено. На месту напада пронађени су делови гранате америчког система „Химарс“.
Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је раније да се тренутно усаглашавају овлашћења чланова групе УН који би требало да буду послати да утврде околности напада на истражни затвор у Јеленовки.
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Руски генерал: Украјина и САД покушавају да поремете безбедан рад нуклеарке и да за то окриве Русију
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Захарова: Украјина се бави нуклеарним уценама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала