- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Украјина и САД покушавају да поремете безбедан рад нуклеарке и да за то окриве Русију

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа под контролом руске војске
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Кијев, заједно са својим америчким покровитељима, покушава да изазове, према њиховом мишљењу, мању хаварију на Запорошкој нуклеарној електрани и тако онемогући нормалан рад нуклеарке, оптуживши за то Русију, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је додао да није случајно што медији уместо ИАЕА цитирају америчке стручњаке који уверавају да су, у случају напада на Запорошку нуклеарку, ризици од ширења радијације у Европи минимални.
Кирилов је појаснио да, према мишљењу америчких стручњака, дебљина бетонских склоништа нуклеарних реактора нуклеарке износи 10 метара, а да је сама станица пројектована и изграђена узимајући у обзир потребу превазилажења последица таквих инцидената као што је пад цивилног авиона.
Упоредо с тим, стручњаци из САД, сматра Кирилов, не искључују могућност да ће директан погодак артиљеријских граната великог калибра на суво складиште искоришћеног нуклеарног горива довести до радиоактивне контаминације подручја у радијусу до 20 километара. Хаваријска ситуација на нуклеарном реактору ће се, истиче он, проширити на околину у максималном радијусу до 30 километара.
Начелник је претходно изјавио да руски експерти сматрају да због дејстава Кијева на Запорошкој нуклеарки може доћи до ситуације сличне Чернобиљу и Фукушими.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Захарова: Украјина се бави нуклеарним уценама
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Кијев планира провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала