- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чврст одговор Русије на агресивне НАТО претње: Ударна песница „Кинжал“ - између Литваније и Пољске

© РИА НовостиИпаљивање ракете "Кинжал" -
Ипаљивање ракете Кинжал -  - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Због све чешћих провокација НАТО-а, руско Министарство одбране донело је одлуку да, у оквиру јачања стратешког одвраћања, распореди три авиона МиГ-31 са хиперсоничним ракетама „Кинжал“ у Калињинградску област, руску ексклаву која се граничи са Литванијом и Пољском.
Руски војни експерти оцењују да је то одговор на агресивне и провокативне акције Северноатланске алијансе у близини руских граница, а да Москва на овај начин јача и своју прву западну линију одбране.
„У протеклих неколико месеци слушали смо прилично оштре изјаве представника земаља НАТО-а, између осталог и по питању Калињинградске области. На самиту Северноатлантске алијансе у Мадриду одлучено је да се број војника у високој приправности повећа на 300.000 људи и да се распореде у Источној Европи, пре свега у близини руских граница. Поред тога, пре неки дан је представник Естоније изнео мишљење да је неопходно објединити противбродске системе Естоније и Финске и учинити Балтичко море ‘унутрашњим морем’ НАТО-а“, каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Пребацивање ловаца Миг-31 са хиперсоничним ракетама „Кинжал“ у Калињинградску област има за циљ одвраћање потенцијалног непријатеља из блока НАТО-а. Осим тога, Кнутов сматра да је потребно анализирати маневре које је НАТО изводи у близини Калињинградa, а које су биле посвећене „свеобухватном заузимању Калињинградске области“.
"Последњих година НАТО изводи веома озбиљне вежбе у области Калињинграда. Те вежбе су временски развучене и обухватају вежбе десанта, вежбе за пробој тенкова, ваздушне нападе... На тај начин, ако се све сумира, разрађују се задаци напада на Калињинград – како с мора, тако и са копна", упозорава Кнутов.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПребацивање ловаца МиГ-31 са хиперсоничним ракетама „Кинжал“ у Калињинградску област има за циљ одвраћање потенцијалног непријатеља
Ловци МиГ-31 са хиперсоничним ракетама Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пребацивање ловаца МиГ-31 са хиперсоничним ракетама „Кинжал“ у Калињинградску област има за циљ одвраћање потенцијалног непријатеља

„Кинжал“ – руска ударна песница

Русија не може, а да не одговори на те војне претензије НАТО земаља, а пребацивање ловаца-пресретача који носе хиперсоничне ракете у Калињинградску област сигурно ће ојачати формације Западног војног округа и Балтичке флоте.
Сва три МиГ-31 дислоцирана су на аеродром Чкаловск у тој руској области и биће на „даноноћном борбеном дежурству“, док број „Кинжала“ није обелодањен. Притом ће, у случају потребе, „Мигови“ садејствовати са ловачком авијацијом 6. армије РВ и ПВО и са морнаричком авијацијом Балтичке флоте.
„’Кинжал’ су ракете потребне за напад на центре одлучивања. Tо је ‘ударна песница’ која може да делује у било ком правцу и треба да осигура безбедност Калињинграда у случају покушаја узимања под контролу анексирања. То чак нису превентивне мере, то је одговор на постојеће претње", оцењује Кнутов.
Руски експерти подсећају да САД држе у Европи – у Италији, Холандији, Белгији, Немачкој и Турској – од 150 до 200 атомских бомби Б-61 различитих модификација, али упркос томе земље НАТО-а, укључујући и САД, тренутно немају наоружање које би могло да парира руском хиперсоничном оружју. Другим речима, Русија је тренутно једина земља у свету која има хиперсонично наоружање, док су САД тек у фази развоја и тестирања таквог оружја.
Руски лидери су више пута упозоравали НАТО да се „играју ватром“ и предлагали мере за јачање безбедности, али САД и НАТО су то игнорисали, због чега је Москва била приморана да реагује.

Запад немоћан пред руским хиперсоничним оружјем

Пројектил "Кинжал", у преводу „бодеж“, страховито је брз, неухватљив за противваздушну одбрану и прецизан. Може да лети брзином од 10 маха (око 12.000 километара на сат) и да манервише током целе путање лета, а с обзиром да је домет авиона Миг-31 2.500 километара, а „Кинжала“ - 2.000 километара, јасно је коме се шаље упозорење. Руски експерти прецизирају да својим дометом „покривају целу Европу до Атлантика“.
„Кинжал“ носи до 480 килограма експлозива, али може имати и нуклеарну бојеву главу, док ловац-пресретач „Миг-31“ може да досегне висину од 25 километара и развије брзину од 3.000 километара на сат.
'Кинжал' je већ коришћен у Украјини и показао се као веома ефикасан, а једна ракета је уништила велики подземни депо ракета и муниције у региону Ивано-Франковск, који је изграђен у планинама шездесетих година и то тако да га ни атомска бомба не може разнети. Али, ‘Кинжал’ је захваљујући великој брзини и кинетичкој енергији разнео тај магацин. Затим је друга ракета уништила подземни командни пункт, који је такође изграђен са способношћу да издржи атомско бомбардовање. Због тога се може рећи да је ова ракета веома ефикасна. То је веома озбиљан пројектил“, истиче Кнутов.
Кинески медији истичу да је „Калињинград оштар нож под грлом Алијансе“, a да је његово постојање увек спречавало западне земље да непромишљено делују према Русији, подсећајући истовремено да су у ексклави површине 15.000 квадратних километара, осим авиона Миг-31 са ракетама „Кинжал“, распоређени и ракетни системи „Искандер“ и ПВО системи С-400, као и бомбардери Ту-22М3 који су наоружани нуклеарним ракетама.
Осим "Кинжала", Русија располаже хиперсоничним ракетама "Авангард" и "Циркон", а противракетна одбрана против таквих система је немоћна.
Авион МиГ-31 са хиперсоничном аеробалистичком ракетом система „Кинжал“ - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
Како високопрецизно оружје помаже руској војсци у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала