- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потврдио Макрону: Русија ће помоћи стручњацима ИАЕА током посете Запорошкој нуклеарки

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВидео-конференција председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона
Видео-конференција председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин потврдио је данас у разговору са француским колегом Емануелом Макроном спремност Русије да инспекторима Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) пружи неопходну помоћ приликом посете Запорошкој нуклеарној електрани, саопштила је прес служба Кремља.

"Руска страна је потврдила спремност да инспекторима ИАЕА пружи неопходну помоћ", наводи се у саопштену.

Владимир Путин је истакао да украјинско гранатирање територије нуклеарке може довести до катастрофе.
Огласио се и кабинет француског председника који је саопштио да је Макрон током разговора са Путином рекао да је потребно што пре да инспектори обиђу нуклеарку Запорожје.
Разговор двојице председника је одржан на иницијативу француске стране, а оба лидера су истакла значај што хитнијег одласка мисије ИАЕА у нуклеарку Запорожје.
Осим тога, Путин је подсетио Макрона на позив експертима Секретаријата УН и Међународног комитета Црвеног крста да посете затвор у Јеленовки, где су погинули украјински ратни заробљеници након гранатирања Оружаних снага Украјине.
Предесдник Русије је информисао свог француског колегу о току прехрамбеног споразума који је потписан 22. јула. Обратио је пажњу Макрона на препреке са којима се суочава Русија приликом извоза производа, а које никако не доприносе решавању задатака у сфери прехрамбене безбедности.
Оба председника су се усагласила да ће наставити контакт на ове и друге теме, истакли су у Кремљу.
Претходни телефонски разговор Владимира Путина и Емануела Макрона је одржан 28. маја и у њему је учествовао и немачки канцелар Олаф Шолц, док је 3. маја био последњи билатерлани разговор.
Путин разговара телефоном - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Кремљ: Путин и Макрон разговараће кад буде било потребе; Француска је непријатељска земља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала