- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Немогуће искључити Русију из УН, Запад се бави спекулацијама

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Покушаји Запада да искључе Русију из Уједињених нација и одузму пуномоћје руским представницима немају никакву перспективу, оценили су у Москви.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Након што су неки западни медији протеклих дана писали о томе да би Запад могао да покуша да одузме овлашћење руским представницима у УН Министарство спољних послова Русије саопштило је да се ради о спекулацијама и да је то у већини западних престоница добро позната ствар.

„У вези са могућим покушајима наших западних партнера да искључе Русију из Уједињених нација и то тако што ће опозвати акредитиве сталног представника Русије више пута смо истицали да такве сценарије није могуће реализовати. Русију чланства у организацији може да лиши само Генерална скупштина на сугестију Савета безбедности у којем наша земља има, као стална чланица, право вета“, наводи се у саопштењу.

Не постоји други легалан начин да се такав план реализује, додају у Министарству а покушаји да се створе нови механизми повлаче за собом измене у Повељи УН а да би такве промене биле усвојене потребно је да за њих гласа две трећине чланица Генералне скупштине, а онда би било потребно да их и ратификује две трећине држава међу њима и сталне чланице СБ..
„Што се тиче пуномоћја сталног представника наше земље у УН, одговарајући акредитиве које је потписао председник Русије предају се генералном секретару организације а не овој или оној западној земљи“, закључује се у саопштењу.
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Русија поручила Америци: Слушајте наша упозорења, на ивици смо сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала