- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Војне вежбе Русије и Кине – трн у оку НАТО и Вашингтона

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаВоенные учения "Восток-2018"
Военные учения Восток-2018 - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Москва и Пекинг јачају војну сарадњу како би осигурали безбедност својих земаља у условима нестабилне војно-политичке ситуације у свету и координисали напоре, стварајући тако противтежу НАТО блоку, кажу руски експерти коментаришући предстојеће војне вежбе „Восток 2022“.
Ове вежбе су веома важне, посебно у контексту геополитичке конфронтације и хибридног рата који против Русије и Кине води колективни Запад, додају стручњаци.
Јачање руско-кинеске војне сарадње уз то сугерише да Москва и Пекинг схватају да претње по њихову безбедност долазе из једних те истих центара. Што се тиче практичног значаја ових вежби, припадници Оружаних снага РФ и Кине, као и других земаља које учествују у маневрима, размењују искуства, јачају међусобно поверење, усаврашавају борбену спремност и вештине.
„Страни војни експерти истичу опасност од оваквих маневара, јер су веровали да ће се Америка у будућности обрачунати са Русијом и Кином и да руска и кинеска војска неће моћи да сарађују. Међутим, на војним вежбама војске две земље показују да могу не само да сарађују и кординишу акције, већ и да, ако је потребно, спроводе разне војне операције, укључујући и употребу стратешких снага, а када то кажем мислим на нуклеарне снаге“, каже руски војни експерт Алексеј Леонков.
Стратешка командно-штабна вежба „Восток 2022“ одржаће се у Русији у периоду од 30. августа до 5. септембра, а у њима ће, осим руске и кинеске армије, учествовати и војске Индије, Белорусије, Таџикистана, Монголије и других земаља.
Маневри ће се одржати на 13 полигона Источног војног округа, а у њима ће учествовати руске елитне Ваздушно-десантне снаге, далекометна и војно-транспортна авијација, као и трупе страних држава. Вежбама ће руководити начелник Генералштаба Оружаних снага РФ Валериј Герасимов.
Кина шаље своју војску на вежбе како би продубила практичну и пријатељску сарадњу са војскама других земаља, повећала ниво стратешке сарадње са свим учесницима и побољшала способност супротстављања различитим претњама, саопштило је кинеско Министарство одбране, напомињући да то учешће „нема везе са актуелном међународном и регионалном ситуацијом“.
CC0 / / Јачање руско-кинеске војне сарадње сугерише да Москва и Пекинг схватају да претње по њихову безбедност долазе из једних те истих центара
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Јачање руско-кинеске војне сарадње сугерише да Москва и Пекинг схватају да претње по њихову безбедност долазе из једних те истих центара

Русија и Кина јачају војну сарадњу

У маневрима ће бити разрађена употреба трупа у обезбеђивању војне безбедности у источном региону. Руски експерти кажу да се данас ствара ситуација у којој долази до поларизације светских сила и стварања два супротстављена табора, између осталог и у Азијско-пацифичком региону. С једне стране, то су САД и њихови савезници, нова организација АУКУС, Јужна Кореја и Јапан, а са друге стране се формира савез између Москве и Пекинга.
Кина последњих година редовно учествује у војним вежбама у Русији, а број кинеских јединица у овим вежбама се стално повећава. То указује да се сарадња Русије и Кине у војној области интезивира. То је, по мишљењу експерата, повезано са акцијама САД, које воде отворену непријатељску политику према Русији и Кини. Оцена је и да су стратешке командно-штабне вежбе „Восток 2022“ сигнал западним земљама да су Пекинг и Москва спремни да заједнички одговоре на промене војно-политичке ситуације у Азији.
„Рећи ћу вам да број вежби које изводимо са Народноослободилачком војском Кине сваке године расте. У то не убрајам, на пример, догађаје као што су Војне игре у којима војници кинеске војске учествују од самог почетка. Штавише, део тих Игара се одржава у Кини. Односно, може се са сигурношћу рећи да ће оваква сарадња довести до онога што ће постати основа војно-политичког савеза од кога се на Западу највише плаше, али својим деловањем, санкцијама доприносе настанку тог савеза“, истиче руски експерт.

Руско-кинеске вежбе „трн у оку“ Вашингтона

Леонков додаје да су Русија и Кина у последњих неколико година значајно повећале војну сарадњу. Као пример он наводи заједничке вежбе „Поморска сарадња“, затим маневре „Кавказ“, „Восток“ на Далeком истоку и у акваторији Тихог океана и многе друге, где су Кинези учествовали било као посматрачи или диркетни учесници.
Министарства одбране Русије и Кине увек су истицала да су ови догађаји усмерени на јачање свеобухватне стратешке сарадње и партнерства, као и на продубљивање практичне сарадње у војној сфери. Истовремено, Пекинг и Москва су више пута наглашавали да размена војног искуства између Руске Федерације и Кине није усмерена против трећих земаља.
Вашингтон се већ огласио поводом маневара „Восток 2022“ наводећи да ове вежбе сматра „рутинским“. Међутим, руски експерти су уверени да ће САД и њихови савезници негативно реаговати на нове заједничке руско-кинеске вежбе, те да ће то искористити да оптуже две силе за стварање додатне ескалације. Ипак, сврха ових вежби је другачија – пре свега, циљ је заштита њихових граница и створање одређеног упоришта ради безбедности Русије и Кине у будућности.
„Размена искустава и заједничка борбена обука приближавају наше Оружане снаге и, у случају опасности, може допринети бољем борбеном деловању у што краћем року“, закључио је Леонков.
Војни експерти такође истичу да су вежбе које се одржавају у Русији и у иностранству на цени, а да су војници других земаља веома заинтересовани за искуство које је руска војска стекла у савременим борбеним условима, пре свега у Украјини и Сирији.
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Подкаст
Америка започела нову стратегију према Русији и Кини | Пророк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала