Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Сачуваћемо наш народ од погрома, неће се поновити судбина Срба из Крајине/видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са представницима Срба са Косова и Метохије да ће држава сачувати наш народ од погрома и да се неће поновити избегличке колоне и судбина Срба из Крајине.
"Од потписивања Кумановског споразума до данас на Косову и Метохији спроводи се константан терор који је резултирао прогоном, убиствима, разарањем светиња. А све то време на снази је Резолуција 1244 коју нико не може да укине која предвиђа територијални интегритет и суверенитет Србије", рекао је Вучић.

Сачуваћемо народ на КиМ

Он је истакао да до данас траје наша мукотрпна борба за опстанак народа и државе на Косову и Метохији.
"После свих претњи албанског руководства завладао је страх. У складу са тим, наше је било да данас кажемо људима, иако знамо колико је то данас тешко, у условима који више нису хипотетички, ми немамо куд, сатерани смо у ћошак и наша кључна порука је била: 'Шта год било, како год било, избегличке колоне неће постојати .
Навео је да су Албанци решили да спроводе једностране акције, и да није јасно зашто су дошли до те одлуке.
"Имали смо четири задатака - да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир, морали смо да избегнемо свеопшту осуду Запада која би уследила против Србије да нисмо показали да смо за компромис, морали смо да бринемо о томе како ће то у свим деловима света да изгледа, хоћемо ли ми да будемо проглашени за некога ко спроводи агресију или ћемо показати да друга страна ништа не жели и четврто - да обезбедимо опстанак нашег народа на КиМ", изјавио је Вучић.
Навео је да су Албанци решили да спроводе једностране акције, и да није јасно зашто су дошли до те одлуке.
"Увек су за то мање или више добијали подршку Квинте. Онда су рекли 'ми хоћемо да променимо таблице'".
"Наше је било да и данас кажемо људима ми немамо куд, сатерани смо у ћошак и наша порука је шта год било, како год било, да избегличке колоне неће постојати и да ћемо сачувати наш народ од прогона и погрома".
Како је прецизирао, предлог наше делегације био увођење статусно неутралних табли.
Како је навео, "скочили су као опарени, све су одбили, њима је једино стало да се уништи животи Срба на Косову и Метохији и да је једини смисао мучења нашег народа на Косову и Метохији његово коначно протеривање".
Рекао је да је приштинска страна тражила разговор о генералном споразуму од шест тачака, међу којима је разматрање и претходних договора.
Прва је Генерални принципи билатералних односа (међусобно признање), под два решавање проблема из прошлости (несталих, констатовање и решавање проблема силованих особа, расељена лица, уништења приватне и јавне својине које је Србија отела од лажног Косова и ратна одштета коју Србија мора да плати), трећа је сарадња у будућности, четири исти однос имају Албанци у Прешеву и Бујановцу и људи на КиМ, под пет поново разматрање односа са Србима, шесто је оно што они траже од Србије. Затим су говорили о својим данима у историји. Поменули 1989. године и укидање аутономије Албанцима на Косову, онда 1999. године и ослобођење, прескочили су 2004, па су отишли на 2008. и дошли до 2011. године. Пети датум је 2012. чиме су хтели да кажу да отада доносе сами своје одлуке и да постулате независно Косово могу да спроведу", нагласио је Вучић.

Борићемо се грчевито наредних десет дана

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се борити грчевито наредних 10 дана, али да не зна шта би могло бити прихватљиво решење, када је реч о ситуацији на КиМ.
“Срби су ме обавестили и да ће, уколико се не прекине са прогоном Срба, у наредних месец дана доћи до напуштања свих институција Приштине. Прво ће учинити политичари, а до краја септембра и полицајци, судије, тужиоци… “, пренео је Вучић.
Вучић је, одговарајући на питање како би могло изгледати прихватљиво решење у вези мера привремених власти у Приштини најављених за 1.септембра, рекао да је његов посао да преговара и да ће дати све од себе.
„Кенеди је 1961. године рекао „најгоре је преговарати са онима који кажу „то што је моје је моје, а што је твоје о томе можемо да преговарамо“. Е такви су Албанци“, додао је он. Нагласио је да ће водити десет дана грчевите борбе да се постигне решења.
„Али и ако не постигнемо живеће овај народ и после тога“, поручио је Вучић.

Приштински режим направио списак за ликвидацију Срба

"Срби нису блесави и знају шта је НАТО, и већ су страдали од НАТО и не пада им на памет да се то поново догађа. Желим да вас обавестим да је појачана свака врста обавештајне активности на северу КиМ, да је наш тим од Лајчака тражио да се крене у спровођење ЗСО. Желимо да вас обавестимо да смо на време обавестили лица које су на списку за ликвидацију приштинског режима које су и поједине спољне службе одобриле, а поједине стране службе одобриле ћутањем или климањем главом", рекао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић позвао је данас НАТО да прекину упаде специјалних косовских јединица на север Косова и да почну да примењују споразуме које су сами потписали. Он је рекао да је сам генерални секретар Јенс Столтенберг потврдио да постоји јасан договор о покретима према северу, а који је како је истакао Приштина више пута прекршила.
Вучић је пренео и да је начелник генералштаба Милан Мојсиловић данас разговарао са командантом Кфора и рекао му да њихов посао није да гледају где су барикаде, већ да спрече долазак специјалних јединица на север. Навео и датуме када се то и колико пута догодило, од 14. јануара 2017. када је требало да уђе воз са Белим анђелом, па до 30. јула ове године.
„Сваки од тих пута имали сте обавезу да тражите дозволу четири градоначелника са севера и НАТО, а она никада није тражена“, поручио је.

То је посао НАТО-а, а не да уређују саобраћај или да штите Србе од Срба, већ да на северу не буду угрожени од албанске полиције“, истакао је Вучић.

Он је поручио и да јединице Кфора не треба да буду на прелазима већ на Ибру, сем ако за њих, како је додао, нису проблем само барикаде, уместо илегалних и криминалних одлука Приштине. Навео је и да је појачана свака обавештајна активност на северу.
Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности после састанка у Београду са представницима Срба са Косова и Метохије којима је пренео ток и резултате последње рунде дијалога на највишем нивоу у Бриселу.
Састанку у Палати „Србија“ присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници СЛ Игор Симић, Далибор Јевтић, Милан Радоичић градоначелници са севера КиМ, представници институција...
Ово је било прво обраћање председника Србије након последње рунде дијалога Београда и Приштине која није донела резултат.

О премијеру можда у уторак, сада је преча ситуација у вези са КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за уторак требало да буде заказано Председништво СНС које би донело одлуку ко ће бити мандатар за састав нове владе, али да је сада преча ситуација у вези са КиМ и да смо, како је рекао, на ивици провалије.
„Што се тиче мандатара за састав нове владе требало је у уторак да донесемо одлуку, требало је за уторак да закажемо Председништво странке, видећемо ако будемо имали времена“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће бити донета та одлука.
Истакао је да се сада бави ситуацијом на КиМ.
„Чини ми се да не разумете озбиљност ситуације и да смо на ивици провалије, и не само ми и не само Албанци. Тако да да ли ће бити дан или седам раније или касније (одлука о мандатару), не мислим да је кључна ствар“, рекао је Вучић.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СРБИЈА
Вучић: На северу Косова забележено присуство групе Чечена, противника Кадирова
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
СРБИЈА
Шта је Београд предложио Приштини: Петковић изнео детаље из Брисела /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала