- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка не жели да затвори границу за све Русе

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Приликом доношења одлука о издавању виза Русима важно је „повући границу“ између руског руководства и обичних грађана те земље, саопштио је портпарол америчког Стејт департмента.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Јасно смо ставили до знања да је важно да се повуче граница између поступака руске владе и њене политике према Украјини, и руског народа“, рекао је дипломата, коментаришући европске иницијативе да се забрани издавање виза руским држављанима.
Како је истакао, САД су заједно са својим савезницима и партнерима већ увеле и настављају да уводе различита ограничења, укључујући визна, против лица која су укључена у спровођење специјалне операције у Украјини.

„Разматрамо све начине како бисмо позвали Кремљ на одговорност. Истовремено, САД не желе да укину могућност уласка за руске дисиденте и друга лица која су изложена угњетавању у сфери људских права“, рекао је амерички дипломата.

У последње време представници појединих западних земаља позивали су да се забрани издавање виза грађанима Русије, међутим нема заједничког става по том питању.
У Кремљу су изјавили да се надају да ће ЕУ трезвено размишљати на тему издавања шенгенских виза и додали, да у случају да се Русима забрани издавање виза да ће Русија одреаговати крајње негативно и предузети контрамере.
Раније је естонска премијерка Каја Калас изјавила да Естонија подржава ову забрану. У финској влади су навели да ће земља од почетка септембра преполовити број захтева за визе које су примљене у Русији и то на 500 дневно. Осим тога, парламент Летоније је позвао земље ЕУ да престану са издавањем виза грађанима Русије и Белорусије. Истовремено су се и бројне земље ЕУ, укључујући Грчку и Кипар, успротивиле забрани издавања виза за Русе.
Очекује се да ће се о томе разговарати на седници током неформалног састанка министара спољних послова земаља ЕУ у Прагу 30-31. августа.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Борељ: Не подржавам идеју потпуне забране издавања виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала