- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски економиста: Неколико месеци слушали смо лажи о „Гаспрому“ и добили – пораст инфлације

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Јучерашње саопштење техничке владе Бугарске о намери да се врати преговорима са „Гаспромом“ изазвало је оштре несугласице. Економисти Георги Ганев и Вања Григорова су за ТВ „НОВА“ изнели опречна мишљења о обнављању испорука.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Економиста и бивши посланик у парламенту Ганев категорички се противи обнављању преговора.
„Нешто ће тражити од нас. Рат је у току. Од Бугарске ће тражити да служи Русији и њеним интересима у овом сукобу“, сматра Ганев.
Он је додао да ће Русија фактички захтевати плаћање у рубљама, јер сматра да је уплата извршена тек након завршене конверзије и прилива новца на рачун у рубљама.
Економиста и саветник синдикалне организације „Подршка“ Вања Григорова, са друге стране, назвала је изјаву Ганева саботажом против активности специјалног кризног штаба за енергетику. Она је истакла да плаћање под руским условима не подразумева уплату у рубљама.
„То је манипулација, пропаганда коју треба прекинути. Овај човек доводи у заблуду грађане Бугарске“, нагласила је Григорова.
Она је сагласна да Русија сматра плаћање извршеним кад се средства нађу на рачуну у рубљама, али је скренула пажњу да Европска комисија не сматра да је процедура у супротности са санкцијама.

„Једини став који је ЕК објавила био је следећи: препоручујемо компанијама да при плаћању јавно објаве да сматрају да је ова уплата довољна за извршење обавеза са њихове стране“, истакла је економиста.

Бугарска сам крива за проблем

Ганев је на то одговорио да се „Гаспром експорт“ јавно није сложио са таквим ставом.

„Када Немачка, Италија, Аустрија плате на тај начин, то значи да они (‘Гаспром’) признају (да је плаћање извршено). Слушали смо ову лаж (изјаве против обнављања руских испорука) неколико месеци и сада смо тамо где смо – са инфлацијом од 17,3 одсто“, обратила се свом противнику Григорова.

На коментар водитељке да је „Гаспром“ једнострано променио уговор, због чега је Бугарска остала без испорука гаса, економиста је оценила да су потези компаније одговор на санкције. Она сматра да су тренутни проблематични односи са „Гаспромом“ настали јер је тај проблем Бугарска сама себи створила.
„Зато што смо ми захтевали санкције и запленили њихове рачуне. Продавац не може бити сагласан са тим да му платите преко своје банке, а затим заплените његов новац у тој банци. На крају, продавац ипак жели да добије свој новац“, закључила је Григорова.

Прекид испорука гаса Бугарској

Раније је нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Мислио да је шала: Директор „Булгаргаза“ на удару критика јер није озбиљно схватио одлуку „Гаспрома“
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски званичник: Шизофрено је одрицати се руског гаса, а користити га по много вишим ценама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала