- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руски вишецевни бацачи ракета Град у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска: Украјинске снаге провоцирају како би Русију оптужили за неселективне нападе

Пратите нас
У току је 181. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају се борбе у Соледару и око Горловке, док украјинска војска наставља да пушта дронове у правцу Крима. Руска војска је изашла на административну границу Николајевске области. Украјинске снаге поново су гранатирале центар Доњецка, у нападу има жртава.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 23.08.2022
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Украјинске снаге провоцирају како би Русију оптужили за неселективне нападе
22:14 23.08.2022
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Русија: Кијев признао да што више Руса сада убију, мање ће то морати да раде следеће генерације
22:14 23.08.2022
20:33 23.08.2022
Учесници „Кримске платформе“ схватају да Крим никада неће престати да буде део Русије, а сам догађај удаљава његове учеснике од Крима, изјавио је лидер републике Сергеј Аксјонов.
„Ово је парада политичких наказа, другачије се то не може назвати. Поред тога, тај покрет ‘Кримска платформа’ удаљава учеснике од Крима све више и више. Теме су биле предвидиве – како максимално нашкодити Русији, нама. Све они схватају, као и да Крим неће видети, као ни своје уши“, изјавио је Аксјонов у емисији „Соловјов уживо“.
19:42 23.08.2022
Украјински председник Владимир Зеленски позвао је светску заједницу да Русији постави ултиматум како би руска војска напустила територију Запорошке нуклеарне електране.
„Русија мора да се повуче са територије нуклеарке. У питању је опасност по цео свет. Зато морају да се повуку. Принудно. Неопходно је извршити притисак на Русију и поставити јој ултиматум у име међународне заједнице“, изјавио је Зеленски током брифинга на самиту Кримске платформе.
Говорећи о планираној мисији ИАЕА на станици, Зеленски је истакао да је Кијев спреман да пристане на посету стручњака само преко територије коју контролише, запретивши да ако ИАЕА дође у Енергодар преко Крима, онда „ИАЕА више неће доћи код нас“.
19:41 23.08.2022
У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су више од 120 граната из топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 милиметра и из минобацача калибра 120 милиметара, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.
Гађани су окрузи седам насеља ДНР. У гранатирању је погинуло четири цивила, а 12 је рањено. Оштећене су 22 зграде и шест цивилних објеката.
У борбама је погинуло шест припадника снага ДНР, а 12 је рањено.
18:53 23.08.2022
Директор ИАЕА: Мисија долази у Запорошку нуклеарку у наредних неколико дана
Мисија ИАЕА могла би да дође у Запорошку нуклеарну електрану у наредних неколико дана ако преговори буду успешни, изјавио је генерални директор ове агенције Рафаел Гроси.
„Настављам веома активне и интензивне консултације са свим странама како би се ова витална мисија ИАЕА могла одржати без даљег одлагања. Присуство ИАЕА ће помоћи стабилизацији ситуације нуклеарне безбедности на терену и смањити ризик од озбиљне нуклеарне несреће у Европи. Очекује се да ће се мисија одржати у наредних неколико дана, ако преговори који су у току буду успешни“, наводи се у саопштењу Гросија објављеном на сајту ИАЕА.
18:51 23.08.2022
Украјина је поднела захтев Европском суду за људска права у којем тражи да се предузму мере за спречавање суда за украјинске ратне заробљенике, наводи се у заједничком саопштењу Министарства правде и Министарства спољних послова Украјине.
„Украјина захтева да се предузму хитне мере за спречавање употребе украјинских бранилаца било које врсте у такозваним ‘трибуналима’ и другим показним суђењима“, наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку (друштвена мрежа забрањена у Русији као екстремистичка).
Према речима украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, било каква суђења ратним заробљеницима у пропагандне сврхе су забрањена и изједначавају се са ратним злочинима.
Са своје стране, заменица министра правде Украјине Ирина Мудра изразила је уверење да ће суд за људска права удовољити захтеву Кијева.
„Наш став је јасан: они су ратни заробљеници, против њих не може да се спроведе ниједно суђење. Очекујемо да суд за људска права пажљиво размотри и удовољи захтеву Украјине“, рекала је она.
18:41 23.08.2022
Зеленски: Кијев није спреман за прекид ватре
Кијев није спреман за прекид ватре и не планира да стабилизује ситуацију како би „умирио Русију“, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
„У овом тренутку нисмо спремни за прекид ватре. Објаснили смо да неће бити ‘Минска-3’... Стога се држава Украјина неће бавити стабилизацијом ситуације тамо где се сада налазе трупе, како бисмо некако смирили Руску Федерацију“, рекао је Зеленски на брифингу после самита „Кримске платформе“.
„Пре зиме, желимо... много тога“, додао је Зеленски.
18:21 23.08.2022
15:50 23.08.2022
Још једна беспилотна летелица која је долетела у Севастопољ оборена је изнад мора, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
„Системи противваздушне одбране активирани су изнад мора. Оборена је беспилотна летелица. Све је у реду, остајемо мирни“, написао је Развожајев на свом Телеграм каналу.
15:48 23.08.2022
Лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник изјавио је да су украјинске трупе подвргле јаком гранатирању центар Доњецка током шпица како би нанеле већу штету цивилном становништву.
„Украјински националисти су поново подвргли главни град Доњецке Народне Републике форсираном гранатирању. Напад на сам центар града изведен је током шпица са једним јединим циљем да се нанесе што већа штета цивилном становништву“, написао је Пасечник на свом Телеграму.
14:36 23.08.2022
Канада је увела нова ограничења против Русије, а на санкционом списку нашла су се 62 физичка лица и једно одбрамбено предузеће, изјавио је канадски премијер Џастин Трудо.
Санкције су уведене против руског концерна „Аутоматика“, који је у саставу „Ростеха“, премијера Доњецке Народне Републике Виталија Хоценка, директора концерна „Алмаз-Антеј“ Јана Новикова, председника компаније „Калашњиков“ Алан Лушников и других представника војне индустрије Русије.
14:29 23.08.2022
13:29 23.08.2022
Почео је други самит "Кримске платформе" У Украјини, јављају украјински медији.
Он се ове године одржава у форми видео-конференције. На њему учествују представници око 60 држава и међународних организација, између осталих и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и председник Пољске Анджеј Дуда који је лично допутовао у Кијев.
12:51 23.08.2022
Председник Државне думе Вјачеслав Володин посетио је Доњецку Народну Републику, где је имао састанак са њеним лидером Денисом Пушилином, као и са посланицима Народног савета ДНР.

"Треба да формирамо јединствени правни простор у најразноврснијим сферама – образовању, здравству, саобраћају и комуналној инфраструктури", саопштио је Володин током посете.

12:35 23.08.2022
12:16 23.08.2022
Извршен је покушај атентата на заменика начелника одељења за унутрашњу политику Херсонске области Игора Телегина.
Званичник је жив, рекао је заменик начелника војно-грађанске администрације региона Кирил Стремоусов.
Према његовим речима, у његовој близини је експлодирала импровизована експлозивна направа.
12:08 23.08.2022
11:59 23.08.2022
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала