- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски премијер обећао да ће тужити претходника због оптужби о махинацијама са руским гасом

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Кирил Петков, који је пре месец дана био принуђен да напусти позицију премијера Бугарске, обећао је да тужити свог главног противника, бившег премијера и лидера партије „ГЕРБ-а“ Бојка Борисова. Повод за то је што га је та странка оптужила да је покушао да заради на пословима са посредницима који су Бугарској последњих месеци продавали гас.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У „ГЕРБ-у“ тврде да је Бугарска у јулу наставила да купује руски гас, наводно преко подружнице „Гаспрома“, румунске компаније „WIEE“, при чему је његова цена износила 110 евра, за разлику од цене по директном уговору са „Гаспромом“, која износи 86 евра.
Према речима посланика „ГЕРБ-а“, Дељана Добрева, део средстава одлазио је у офшор компаније странке Кирила Петкова „Наставићемо промене“ и то може бити једино објашњење зашто је Влада решила да купује гас преко подружнице, а не директно.
„Овде не постоји никаква друга логика. Сам ‘Гаспром’ је такође имао користи од овакве шеме“, изјавио је Добрев.
Петков је, са друге стране, огорчен због изјаве противника и истакао је да ће Борисова тужити суду, а да ће вредност потраживања износити пола милиона лева (мало преко 250 хиљада евра).
„Дојадило ми је да га слушам, све те лажи о посредницима, провизији, све те клевете, које стално свуда изговара. Дошло је време да се зауставе ти стари лажови са њиховим разбојничким триковима“, нагласио је Петков.

Прекид испорука гаса Бугарској

Раније је нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски званичник: Шизофрено је одрицати се руског гаса, а користити га по много вишим ценама
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Мислио да је шала: Директор „Булгаргаза“ на удару критика јер није озбиљно схватио одлуку „Гаспрома“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала