- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Немам ништа против сталног присуства ИАЕА у Запорошкој нуклеарци

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да нема ништа против сталног присуства стручњака ИАЕА у Запорошкој нуклеарној електрани.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Нисам стручњак у нуклеарној области. Лично бих то поздравио. Хајде да видимо, шта ће се земље договорити“, рекао је Небензја, одговарајући на питање да ли подржава присуство стручњака ИАЕА у нуклеарци.

Претходно је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао да се спроведе посета стручњака ИАЕА Запорошкој нуклеарци што је пре могуће. Он је изразио озбиљну забринутост због ситуације око нуклеарке.
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси изјавио је данас да се у Истанбулу одржавају техничке консултације поводом предстојеће мисије у Запорошкој нуклеарци. Очекује се да би она требало да се спроведе у току следећих неколико дана са Гросијем на челу.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Председник Украјине Владимир Зеленски учествује путем видео-везе на седници Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Зеленски: Русија да преда контролу над Запорошком нуклеарком мисији ИАЕА
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
УН позива стране у Украјини да прекину са борбеним дејствима око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала