- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН позива стране у Украјини да прекину са борбеним дејствима око Запорошке нуклеарке

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмери Дикарло позвала је стране у Украјини да обећају да ће прекинути борбена дејства око Запорошке нуклеарне електране.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У овом тренутку крајње је важно да добијемо обећање од страна да се прекину сва војна дејства око станице како би се осигурала њена даља безбедност и безбедан рад“, рекла је Дикарло на заседању Савета безбедности УН.
Она је додала да свака потенцијална штета на Запорошкој нуклеарки представља самоубиство.
Према њеним речима, ако се настави ескалација инцидената који се дешавају у нуклеарки, могло би доћи до катастрофе.
„Нажалост, упркос бројним позивима, уместо деескалације настављамо да практично свакодневно добијамо извештаје о алармантним инцидентима на станици. Ако се такви инциденти наставе или погоршају, можемо се суочити са катастрофом“, истакла је Дикарло.
Дипломата је позвала стране у Украјини да одмах осигурају безбедан приступ нуклеарној електрани запосленима ИАЕА.
Према њеним речима, настављају се припреме за посету запослених у ИАЕА Запорошкој нуклеарној електрани, а Агенција води активне консултације са свим странама о што скоријем слању такве мисије.
„Поздрављамо недавне изјаве Украјине и Русије које указују на подршку намери ИАЕА да пошаље мисију у нуклеарну електрану“, приметила је она.
Видео-конференција председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Путин потврдио Макрону: Русија ће помоћи стручњацима ИАЕА током посете Запорошкој нуклеарки
Она је напоменула да је током недавне посете Лавову, генерални секретар УН разговарао о ситуацији око Запорошке нуклеарне електране са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Русија у УН: Запад помаже Украјини у покушајима уцена око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала