Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Може ли Запад да уразуми Куртија

© AP Photo / Darko VojinovicГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Изгледа да су изасланици ЕУ и САД Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар овога пута решени да њихова дипломатска мисија између Београда и Приштине успе. Успех њиховог подухвата мало зависи од Београда, који је спреман на компромис, већ од притиска који су САД и ЕУ спремне да изврше на премијера приштинских институција Аљбина Куртија.
Уколико је приштинска страна под комбинованим притиском Ескобара и Лајчака да се постигне компромисно решење, онда мисија има изгледа на успех, сматра Александар Гајић из Института за европске студије.

Све зависи од јачине притиска који ће велике силе извршити на Приштину

„Ако би њих двојица уложили половину напора да притисну Куртија као што врше притисак на Београд, у том случају могуће је да приштинска страна буде приморана на неку врсту привременог решења, односно да донесу одлуку да се продужава важење „КС“ таблица, па да се у међувремену тражи дугорочније решење“, објашњава он.
Са друге стране, политички аналитичар Стевица Деђански напомиње да су Лајчак и Ескобар, ма колико чудно звучало, сада решени да дијалог између Београда и Приштине да некакав резултат.
„Мислим да у садашњем моменту никоме не одговара да се прави било каква компликација на овим просторима, а имамо и принципијелан став, и Србије, а и Срба на КиМ да неће дозволити да се Албанци понашају као до сада. Мислим да је Лајчакова и Ескобарова идеја да се избегне било каква врста сукоба. То је сигурно тако“, сматра Деђански.
Друго је питање хоће ли изасланици успети у томе, јер са друге стране имају човека који се, истина, плаши Америке, али нека друга сила га, додаје Деђански, вуче за рукав и притиска га да запали атмосферу. Та сила је, каже, Велика Британија.
„Моја предвиђања су да ће ипак доћи до неке врсте ескалације зато што Курти неће моћи да се уразуми“, истиче наш саговорник.

Шта може да донесе одлагање од три месеца

Што се тиче наводног Лајчаковог и Ескобаровог предлога да Приштина одустане од примене најављених мера у наредна три месеца, Деђански напомиње да се ради о предлогу који је већ био на столу.
„Можда је то неко прелазно решење, где је Ескобар схватио да би на тај начин могао да натера Куртија. Мислим да то ништа не решава, али ипак је боље да имамо три месеца мира, па да дотле покушамо да преговорима решимо проблем, него да их немамо. само, понављам, сумњам у добру вољу приштинске стране да испуни чак и такав захтев Америке“, каже он.
Не знамо шта је у главама приштинских политичара, а управо је у њиховим главама и одговор на питање може ли проблем да буде решен у року од три месеца, напомињу и Деђански, и Гајић.
Према Гајићевом мишљењу, компромис је могућ само ако су косовски Албанци спремни на уступке. Ако притисак западних сила на Куртија не буде довољно јак, Срби ће бити принуђени да изађу из преговарачког процеса, као и из привремених приштинских институција. У том случају, преговори би морали да почну из почетка. Уколико би Приштина учинила уступке, постоји могућност да се изнађе привремено решење.
Међутим, како да Курти пристане на уступке ако губи гласове, пита се Гајић, док Деђански констатује да премијер привремених приштинских институција жели да покаже да је већи Харадинај од Харадинаја или већи Тачи од Тачија, те сумња да ће Приштина учинити потребан корак уназад у својим екстремистичким ставовима.
„За три месеца могли бисмо, уз реално посредовање САД да избоксујемо нешто што би можда било мање повољно за Србе, али не би значило капитулацију. Уз то, заштитили бисмо Србе на северу Косова, што и јесте наш циљ. Увек нам остаје варијанта да напустимо институције и срушимо Бриселски споразум и да заједницу српских општина формирамо сами. Али, мислим да би то требало урадити у крајњој инстанци“, закључује Деђански.
Подсећамо, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар налазе се у мисији шатл дипломатије између Приштине и Београда, након што разговори између Александра Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу нису уродили плодом. Циљ њихове посете је, како је речено, да се спрече нове тензије између Београда и Приштине, а пре свега на северу Косова и Метохије.
Изасланици су прво отпутовали у Приштину, где су се срели са представницима привремених приштинских институција, албанским опозиционим партијама и представницима Српске листе, док би са српским председником Александром Вучићем требало да се сретну у четвртак предвече.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
СРБИЈА
Курти прети: Нико не може да спречи специјалне јединице полиције да оду на север Косова
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
СРБИЈА
Петковић: Ако НАТО не спречи упад Росу, спречиће га српски народ
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
СРБИЈА
„Тешки разговори“: Вучић се састао са Лајчаком и Ескобаром, огласили се учесници, наставак вечерас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала