- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Свет треба да сазна истину: Време је за трибунал за украјинске злочине у Донбасу

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаДНР
ДНР - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Учесници форума „Правда у условима украјинске агресије: реалност Донбаса“, одржаног у Луганску, усвојили су резолицују којом се светска заједница позива да кијевски режим призна као нацистички. Експерти истичу да је изузетно важно да цео свет сазна истину о злочинима на територији Луганске и Доњецке народне републике од 2014. године.
Депутат и председница комитета Народног већа за кривично и административно законодавство ДНР Јелена Шишкина је подсетила да оружана агресија Украјине на Донбас траје већ осам година, истичући истовремено да за то није крива само Украјина, већ и оне земље које је снабдевају оружјем и подржавају је у међународној арени. Те земље су, како је рекла, саучесници Украјине. У суштини, те државе су „цео колективни Запад“, додала је она.
Шишкина је навела да је само на територији Доњецке народне републике, у периоду од почетка украјинске агресије до 1. јула ове године, страдало више од 8.600 људи, међу којима је више од 130 деце. У овај извештај су укључене само потврђене чињенице, али нажалост, бројке су још црње. Како је навела Шишкина, много је више мртве деце, а сада, како се територије ослобађају, та цифра се повећава.
Шишкина се у свом извештају детаљно осврнула на врсте злочина које је Украјина починила током оружане агресије, међу којима су и економска и транспортна блокада. Ако се узме у обзир најугроженија категорија становништва – пензионери и деца – Украјина је једнострано 2014. године, кршећи устав своје земље и међународно право, престала да исплаћује социјална давања, остављајући стотине хиљада људи испод границе сиромаштва. Такође, коришћене су незаконите методе ратовања, укључујући коришћење цивила као живог штита. Над становништвом Донбаса украјинске снаге и нацисти вршили су најмонструозније злочине – убиства, пљачке, силовања, мучења, прогоне, приморавање на ропски рад... Такође, та украјинска агресија има разоран ефекат на здравље житеља Донбаса, а вршена су и многа друга кривична дела. Другим речима, не постоји ниједна тачка међународне конвенције коју Украјина није прекршила.
© Александар Максименко / Уђи у базу фотографијаУкрајински нацисти су у Донбасу вршили најмонструозније злочине – убиства, силовања и мучења цивила
Припадници батаљона Азов - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Украјински нацисти су у Донбасу вршили најмонструозније злочине – убиства, силовања и мучења цивила

Међународни трибунал за злочине украјинских снага

Шишкина је у свом извештају констатовала да међународни суд и друге друштвене организације не испуњавају своје обавезе заштите права и слобода грађана, те да тренутно не постоји тело у свету које би могло да игра улогу међународног суда и да врати правду... Стога је одавно сазрело питање потребе стварања међународног суда правде, који ће укључивати државе које се залажу за поштовање људских права и слобода.
На територији Доњецке и Луганске народне републике раде органи који се баве евидентирањем свих злочина, укључујући и ратних.
Према најавама, суђење украјинским војницима и нацистима за злочине почињене у Донбасу могло би да буде организовано на ослобођеним територијама ДНР и ЛНР. План је да се организује међународни трибунал, па ће самим тим и састав судија бити међународни.
Међутим, председник Украјине Владимир Зеленски упозорио је да ће, ако дође до суђења преговори за мир с Русијом постати немогући. Према његовим речима, „црвена линија“ могао би да буде трибунал у ДНР над „Азовцима“ који су учествовали у биткама у Мариупољу.
Политолог Владимир Корнилов оцењује да упозорења Зеленског „о црвеној линији“ по питању преговора са Русијом, изгледају прилично чудно, с обзиром на то да се Кијев одавно повукао из преговарачког процеса.
„Желео бих да вас подсетим да ово није његов први ‘страшни ултиматум’. Зеленски је пролетос рекао да ће заузимање Маријупоља ’бити последња кап која ће прелити чашу’, након чега неће бити преговора. Сада је на ред дошла нова „црвена линија“. Зеленски из неког разлога сматра да треба некако да утиче на Русију. Не могу да схватим зашто би то уопште требало да интересује Русију, посебно у условима када Украјина уопште не мари за преговоре и не води их. Украјинци су се повукли из преговарачког процеса, што су и сами више пута изјављивали, а сада прете да ће се повући из онога што не воде“, каже Корнилов.
© Sputnik / РИА НовостиРусија је започела специјалну војну операцију, чији је циљ спасавање народа у Донбасу од геноцида, а такође и демилитаризација и денацификација Украјине
Колона руских возила у околини Херсона - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Русија је започела специјалну војну операцију, чији је циљ спасавање народа у Донбасу од геноцида, а такође и демилитаризација и денацификација Украјине

Принуђивање на мир неопходна мера

С друге стране, експерт подсећа да се заробљеним руским војницима суди и пресуђује у Украјини.
„Желим да подсетим Зеленског и сву ту булументу која на сав глас виче да ће суђење ‘Азовцима’ бити кршење конвенција, да је у Украјини већ одржано неколико суђења руским ратним заробљеницима. При чему, није суђено нацистима, нити борцима неких добровољачких формација, већ регуларним војницима. Изречене су праве, затворске казне. Из неког разлога ни Кијев ни Запад, који својски подржава тобоже демократску Украјину, нису се замарали тим проблемом. Како је то могуће да се у Украјини суди заробљеницима, а независне Доњецка и Луганска народне републике не могу да суде борцима незаконитих националистичких формација", каже Корнилов.
Председник Јавне коморе ЛНР Алексеј Карјакин, на форуму у Луганску, констатовао је да „Украјина није способна да преговара, већ жели само да диктира“. Али, није у позицији да диктира. С обзиром на то да Русија позива на дијалог већ осам година, принуђивање на мир је неопходна мера, истакао је он.
На форуму у Луганску учествовали су представници ЛНР, ДНР, Русије, САД, Србије, Чешке, Италије и Финске, а учесници су једногласно усвојили резолуцију којом су позвали кијевске власти да хитно зауставе злочине над цивилима и војницима у Донбасу, а такође позвали су међународну заједницу да призна војно-политички режим Украјине као нацистички, а владајућу идеологију – идеологију геноцида над сопственим народом.
"Колико знам, у Луганску су се окупили људи који се изјашњавају као антифашисти... То су људи који схватају да се у Кијеву настанио фашистички, нацистички режим и они износе своје мишљење, тачније, траже платформу да изразе своје мишљење. Знамо да последњих година у европским земљама постоји страшна идеолошка и политичка цензура и да се не може изнети своје гледиште било где, а форум у Луганску је постао добра платформа за то – како би Европљани, између осталог, могли да изнесу своје гледиште, и бар да покажу да у европским друштвима има здравих, нормалних људи...“, каже Наталија Макејева, заменица директора руског Центра за геополитичку експертизу.
Упркос раду западне пропагандне машинерије, многи људи у САД и Европи су сачували здрав разум, додала је Макејева.
„То јест, обични људи не виде у Русији нешто што треба мрзети, што треба нападати. Нормалан човек то савршено добро зна. Русија ни за кога представља претњу, нити опасност“, истиче она.
У том контексту, додаје Макејева, ниједан здравомислећи човек неће поверовати у уверавања да се НАТО од деведестих година континуирано шири у одбрамбене сврхе.
"Што се тиче тога да је НАТО одбрамбени савез, сви ми знамо ону фразу о тараби, а на тараби може да пише шта хоће, па самим тим и тај војни блок може да се назове како хоће. Сви знамо да је Русији својевремено дато усмено обећано да се НАТО неће ширити на Исток, али из неког разлога се шири. Наводно је то одбрамбени савез, али се из неког разлога овај савез стално шири“, каже Макејева.
Русија је 24. фебруара ове године започела специјалну војну операцију, чији је циљ спасавање народа у Донбасу од геноцида, а такође и демилитаризација и денацификација Украјине.
Руски председник Владимир Путин је недавно рекао да је та специјална операција у Украјини била изнуђена и неопходна и нагласио да ће сви задаци те операције бити испуњени до краја, те да се све одвија по плану.
Он је такође подсетио да су против људи који су живели и живе у Донбасу, а нису се слагали са државним ударом у Кијеву, организоване казнене војне операције. Стављени су у блокаду, систематски су гађани из топова и ваздуха. То се, према његовим речима, зове геноцид. Сврха руске војне операције је спасавање тих људи.
Становништво Донбаса се од 2014. године редовно обраћа руским надлежним органима са изјавама и доказима о почињеним злочинима. Истражни комитет РФ је до данас већ отворио неколико хиљада кривичних предмета с доказима о украјинској оружаној агресији против цивилног становништва у Донбасу.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Путин: Још ништа озбиљно нисмо ни почели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала