- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Француска и Немачка ће издавати визе Русима који нису повезани с властима

© Fotolia / MasterSergeantАпликација за шенгенску визу
Апликација за шенгенску визу - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Француска и Немачка сматрају да Европска унија не би требало да прекине издавање виза Русима који нису повезани с руским властима, преноси Блумберг.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према саопштењу агенције, у документу који је припремљен пред састанак шефова дипломатија Европске уније у Прагу, Париз и Берлин су изјавили да би ЕУ требало да настави да издаје визе Русима који нису повезани са властима, као што су студенти, уметници, научници и експерти.
„Схватајући забринутост неких држава-чланица, ми не би требало да потцењујемо моћ трансформације личног искуства живота у демократским системима, посебно за будуће генерације“, указано је у документу.
Наводи се, да ће шефови дипломатија ЕУ размотрити компромисни план, који предвиђа додатне бирократске процедуре за грађане Русије који изразе жељу да добију краткорочну визу. Осим тога, тај план подразумева и повећање трошкова за Русе који желе да отпутују у ЕУ.

У последње време, представници низа западних земаља позивају да се забрани издавање виза Русима, међутим, није било јединственог става по овом питању.

У Кремљу су изјавили да се надају да ће ЕУ трезвено размишљати на тему издавања шенгенских виза и додали, да у случају да се Русима забрани издавање виза да ће Русија одреаговати крајње негативно и предузети контрамере.
Раније је естонска премијерка Каја Калас изјавила да Естонија подржава ову забрану. У финској влади су навели да ће земља од почетка септембра преполовити број захтева за визе које су примљене у Русији и то на 500 дневно. Осим тога, парламент Летоније је позвао земље ЕУ да престану са издавањем виза грађанима Русије и Белорусије. Истовремено су се и бројне земље ЕУ, укључујући Грчку и Кипар, успротивиле забрани издавања виза за Русе.
Немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да тешко може да замисли реализацију такве забране, а шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је рекао да не подржава идеју потпуне забране издавања виза Русима.
Очекује се да ће се питање виза решавати на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Прагу у периоду 30-31. августа.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Специјална операција у Украјини
Министарство иностраних послова Бугарске: Не подржавамо потпуну забрану издавања виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала