Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Нова претња Приштине

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић оценио је да најновија изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у вези са таблицама представља нову претњу Србији. Вучић је оценио и да договор о документима који је постигнут добар за нас да је то је усмени договор, и да мисли да смо успели нешто да исправимо.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Аљбин Курти је данас рекао да очекује да до октобра више неће бити неважећих таблица на Косову. То значи да он жели сукобе и наставак проблема. И јасно је да ту не постоји ни простор на који би могли да се позову тренутно. Имају споразум о слободи кретања који се тиче и таблица у тачки 7. али је ту другачија и компликованија ситуација и са КС таблицама. Ми ћемо се борити и чувати страну нашем народу“, рекао је Вучић.
Председник Србије је подсетио да је и раније указивао да и када се реши једна ствар, онда долази друга, трећа, четврта…
Поручио је да ће се Србија борити и чувати страну нашем народу, али је додао да је, ипак, веома забринут и да када, како се нада, решимо једну ствар, плаши се да ће се појавити неке друге ствари.
„Плашим се да долазе друге ствари и да неко управо жели да нас уведе у сукобе, а наше је да то докле можемо да чувамо нашу позицију и избегавамо, али када више не можемо сатерани сте уза зид и немате куд“, истакао је Вучић.
Вучић је поручио да Србија ни за јоту није одступила од своје позиције по питању докумената.
Имате дисклејмер на којем пише да то није признање, изборили смо се за српску државност на КиМ, да документи Србије важе на КиМ, нашли смо најбоље тумачење а то је да Срби на КиМ имају правио на документа Србије, истакао је он.
„Да се не праве наивни, ми смо и до сада примали њихова документа и са њима су ишли од 2011. у централну Србију само смо губили пет минута издавали папир, а овако имате три са два велики постер, тзв. дисклејмер, на коме пише да то није никакво признање и да могу да путују, али смо се изборили за српску државност на КиМ, да документа Србије важе на КиМ посебно Срба са КиМ. У том смислу смо нашли најбоље тумачење које Приштина није са лакоћом прихватала , а то је да Срби са КиМ имају право на своја документа Републике Србије“, навео је Вучић.
Он је тако одговорио на питање да ли овај договор око личних докумената смањује тензије на КиМ, с обзиром да и Србија остаје при ставу о таблицама и да је оценио да ће спор око регистарских таблица довести до још веће кризе.
Никоме није теже, већ је свима је лакше и ни за јоту нисмо променили своју позицију, нагласио је председник.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Страни војни аташеи захтевали да обиђу касарне у Рашки и Новом Пазару – одбио сам
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СРБИЈА
Курти: Надам се да до октобра на Косову неће бити возила са неважећим таблицама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала