- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кључ је у рукама Москве - руска војска мора да пређе на десну страну Дњепра

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа
Запорошка атомска централа - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Једини излаз из ситуације је да руска војска пређе на десну страну Дњепра, заузме и уништи све тачке украјинских снага одакле се изводе напади на нуклеарну електрану „Запорожје“, стварајући ризик од нуклеарне катастрофе још горе него оне у Фукошими и Чернобиљу.
Тако су руски експерти одговорили на питање Спутњика шта је решење ситуације око нуклеарке у Запорожју, односно шта Русија, а шта међународна заједница могу да ураде да би се избегла нуклеарна катастрофа и зауставиле провокације Кијева.
Сергеј Михејев, шеф Стручног саветодавног савета при председнику Крима, оцењује да међународна заједница „уопште не мари за те догађаје“, а да је кључ проблема у рукама Русије. Сличног става је и руски експерт Андреј Головатјук.
„Једино што треба да урадимо јесте да их потиснемо, удаљимо од нуклеарке ‘Запорожје’ и предузмемо мере за одбијање тих артиљеријских напада. Дакле, Русија треба да уништи ту артиљерију из које се гађа нуклеарна електрана, а међународна заједница мора да утиче на руководство САД, а преко њега и на руководство Украјине, да престане са гранатирањем“, изричит је Головатјук.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, а од марта је под контролом руске војске. Украјинска војска од 18. јула готово свакодневно гранатира ту централу. Удари се наносе са територије коју контролише Кијев, са десне обале Дњепра – из насеља Марганец и Никопољ.
Интензитет гранатирања Запорошке нуклеарке и града Енергодара током протекле недеље повећан је за 70 одсто. Ако су од 15. до 21. августа забележена 23 гранатирања, у периоду од 22. до 28. августа – чак 38.
Власти Запорошке области спремне су за сваки какав развој догађаја у нуклеарној електрани, укључујући и план евакуације становништва. Тренутно нуклеарка ради у редовном режиму, ниво радијације је нормалан.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа је од марта под контролом Русије, али је украјинска војска од средине јула готово свакодневно гранатира, стварајући ризик од нуклеарне катастрофе
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Запорошка атомска централа је од марта под контролом Русије, али је украјинска војска од средине јула готово свакодневно гранатира, стварајући ризик од нуклеарне катастрофе

Може ли се Кијев обуздати?

Оно што кијевски режим ради око Запорошке нуклеарне електране Москва назива „нуклеарним тероризмом“, док руски експерти упозоравају да би украјинско гранатирање нуклеарке могло да доведе до катастрофе још горе него оне у Фукошими и Чернобиљу.
Упркос томе што је Русија Савету безбедности Уједињених нација доставила доказе о украјинском гранатирању Запорошке нуклеарне електране и што се мисија Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) упутила на ту нуклеарку не треба очекивати да ће то обуздати кијевске власти које настављају са провокацијама, рачунајући да ће тиме спречити посету делегације и да ће се осветити локалном становништву које је решено да истину о тим догађајима изнесе на видело, те је написало отворено писмо руководству ИАЕА у коме јасно указује ко и одакле гађа град Енергодар, који се налази у близине нуклеарке.
Осим тога, кијевски режим наставља провокације са циљем да створи претњу техногеном нуклеарном катастрофом, упозоравају експерти, подсећајући да је хаварија у Чернобиљу погодила на десетине земаља, а Запорошка нуклеарна електрана је највећа у Европи, па самим тим размере и последице те катастрофе могу бити још веће.
Главни узрок несрећа у Чернобиљу и Фукушими били су поремећаји у снабдевању струјом и последични престанак рада система за хлађење, што је и довело до прегревања нуклеарног горива и уништења реактора, а управо ти системи су и сад на удару украјинских снага.
„Сада ће све зависити од деловања украјинских власти, али ако су већ почели тако да гранатирају, онда се неће на томе зауставити... Јасно је да гранатирање нуклеарке може да изазове веома велику катастрофу и да може доћи до уништења електране, а сходно томе, то ће довести до радијације и радиоактивне контаминације још горе од Фукушиме и горе од Чернобиља. Све је на савести украјинских политичара који доносе одлуке о гранатирању централе ‘Запорожје’“, каже руски експерт Андреј Головатјук.
Мисију Међународне агенције за нуклеарну енергију која би ове недеље требало да посети Запорошку нуклеарку чини 14 људи, углавном из неутралних земаља. Међу члановима делегације су шеф организације, Аргентинац Рафаел Гроси, а у делегацији нема представника САД и Велике Британије.
Локалне власти спремне да приме мисију ИАЕА и да им осигурају потпуну безбедност, али остаје питање да ли ће украјинска страна поштовати „режим тишине“ за то време, јер Украјини та посета не одговара, пошто неће имати о чему да спекулише. Кијевски режим преко свих гласника стално говори да је Русија заузела станицу, да је Украјина изгубила над њом контролу, али истовремено чини све како би спречио мисију ИАЕА да посети електрану.
Головатјук сматра да чак и ако мисија ИАЕА посети нуклеарку то можда неће смирити ситуацију - неће имати утицаја на Кијев, нити ће „умирити“ украјинску војску.
Другим речима, украјинске снаге ће престати да гранатирају тек када се заврши руска војна специјална операција у Украјини и буду испуњени њени главни задаци – демилитаризације и денацификације.
„Кад се рат заврши, онда ће престати да гађају, али сам сигуран да ће и касније бити некаквих покушаја диверзија, јер као што видите диверзије се дешавају и на ослобођеним територијама Доњецке и Луганске области, углавном против цивила. Стога, не сумњам да ће бити покушаја диверзија на разне објекте, укључујући и нуклеарну електрану у Запорожју“, сматра Головатјук.

Одговорност за нападе лежи на Вашингтону и Лондону

Русија је Савету безбедности Уједињених нација доставила доказе о украјинском гранатирању Запорошке нуклеарне електране, највеће нуклеарке у Европи по броју блокова и капацитету, али Головатјук сматра да та светска организација неће предузети никакве мере против Кијева - неће усвојити никакав документ о деловању украјинских политичара, нити би то имало утицаја на кијевске власти.
„Mислим да ће све то остати само на папиру. И јасно је да украјинске власти, благо речено, не би прихватиле тај документ, чак и да буде усвојен. Чак сматрам да би тај докумет блокирале САД и Велика Британија“, уверен је Головатјук.
Украјинска војска у гранатирању нуклеарке користи различито наоружање, укључујући и западно, пре свега – америчко. Руски експерти истичу да Кијев те нападе изводи уз „благослов“ Вашингтона, док је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев недавно рекао да ће одговорност за могућу катастрофу у нуклеарки пасти на Лондон и Вашингтон. Према његовим речима, по налогу Американаца, Украјинци непрестано гађају критички важне објекте инфраструктуре Запорошке нуклеарне електране. Ако се догодио техногена катастрофа последице ће се осетити у свим деловима света. При томе сву одговорност ће понети управо Вашингтон, Лондон и њихове марионете.
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Специјална операција у Украјини
Песков: Нема говора о стварању демилитаризоване зоне око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала