- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шестомесечни еурибор све ближи вредности од један одсто: Како то утиче на рате кредита?

CC0 / Pixabay / Новчанице евра
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Шестомесечни еурибор је после скоро седам година у јуну изашао из негативних вредности и прешао „из минуса у плус“, а данас се ближи износу од један одсто. Истовремено је и тромесечни еурибор средином јула прешао у плус.
То практично значи да ће грађани који имају дугорочне зајмове, пре свега стамбене кредите индексиране у еврима са варијабилним каматама, плаћати и веће рате кредита, јер је еурибор саставни део каматне стопе по којој они отплаћују свој дуг. Наиме, од пет највећих банака у Србији, две банке варијабилне камате везују за шестомесечни еурибор, а остале три за тромесечни, пише портал Бизнис.рс.
Еурибор (Euro Interbank Offered Rate) је каматна стопа по којој група европских банака једна другој позајмљују новац. Променљиве каматне стопе по којима се у Србији обрачунавају кредити чија је отплата везана за евро састоје се од два дела: тромесечног (3М) или шестомесечног (6М) еурибора и фискног дела – такозване марже банке у процентуалном износу.

Како се усклађује рата кредита

С обзиром на то да еурибор од почетка године бележи раст, у истом смеру иду и камате.
Наиме, вредност тромесечног еурибора била је почетком 2022. године негативна и износила је -0,57 одсто. За разлику од шестомесечног еурибора, који је из минуса прешао у плус у јуну, тромесечни еурибор је из негативних вредности изашао 14. јула када је износио 0,002 одсто.
Шестомесечни еурибор забележио је још већи раст. Његова вредност је у јануару ове године била -0,539 одсто. Из минуса у плус је прешао у јуну, а на дан 30. јуна износио је 0,263 одсто, да би се данас, крајем августа, приближио вредности од један одсто.
Рате кредита формирају се периодично, па је тако за клијента чија уговорена променљива камата зависи од шестомесечног еурибора (6М) важна вредност коју он има на дан 31. децембра и 30. јуна.
Рата се усклађује два пута годишње, па ће тако у првој половини године камата бити обрачуната према вредности еурибора од 31. децембра, а током других шест месеци према вредности од 30. јуна. Све што се дешава између ових датума, а вредност еурибора се утврђује свакодневно, нема утицај на месечне рате кредита.

Значајна су четири датума током године

За оне чија променљива каматна стопа обухвата тромесечни еурибор (3М), значајна су четири датума у току године, односно онда када се на тромесечном нивоу усклађује ова референтна камата – 31. март, 30. јун, 30. септембар и 31. децембар.
Конкретно, вредност еурибора од 30. септембра биће коришћена у обрачуну камате за октобарску, новембарску и децембарску рату кредита.
Председник Удружења за заштиту банкарских клијената Ефектива Дејан Гавриловић недавно је за Бизнис.рс коментарисао кретање еурибора и дао тачан обрачун базиран на каматној стопи коју чини маржа банке од 3,5 одсто плус шестомесечни еурибор.
Уколико је дужник, на пример, подигао кредит од 60.000 евра на 20 година почетком 2022. плаћао је рату кредита од 331 евро. Ако би у овом кредиту еурибор отишао на вредност од један одсто, рата би износила 380 евра, што је повећање од 49 евра у односу на почетак године.
Већи износи и дужи рок отплате значе и веће повећање рата. Тако, ако је дужник узео кредит од 85.000 евра на 25 година, рата је почетком године била 401 евро, а ако би у овом кредиту еурибор отишао на један одсто, рата би била 472 евра, што је повећање од 71 евра у односу на почетак године.
Бивше седиште ЕЦБ у Франквурту и лого евра - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Дамоклов мач над Европском централном банком
Зграда Европске централне банке - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
СРБИЈА
Да ли ће одлука Европске централне банке о подизању камата погодити Србију
Калкулатор - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Да ли ће и колико расти камате на кредите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала