- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Преминуо Михаил Горбачов

© Sputnik / Сергей ГунеевМихаил Горбачов
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Бивши председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов преминуо је у 92. години после тешке и дуге болести у Централној клиничкој болници.

"Након тешке и дуге болести преминуо је Михаил Горбачов", саопштили су у уторак увече у болници.

Председник Русије Владимир Путин изразио је дубоко жаљење поводом смрти Горбачова, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Михаил Горбачов је рођен 2. марта 1931. године у селу Привољно, у Ставропољском крају. Године 1955. је дипломирао право на Московском државном универзитету "Ломоносов".
Горбачов је водио Совјетски Савез од 1985. до 1991. као генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза, а потом и као председник Совјетског Савеза. Иако је на челу државе био свега шест година, ушао је у историју као човек који је променио државу и свет. Након потписивања споразума о престанку постојања СССР-а, 1991. године, поднео је оставку на место председника.
Отац либералних реформи, познатих као „гласност“ и „перестројка“, оставио је велики траг у историји Русије, па и света. О његовој улози и резултатима његове политике и данас се воде бурне дискусије и полемике.
Добитник је Нобелове награде за мир 1990. године, јер је допринео окончању Хладног рата, паду Берлинског зида и дозволио поновно уједињење Немачке.
На унутрашњем плану, започео је реформу совјетског система, залагао се за слободу говора, за укидање партијске цензуре у медијима и култури и за увођење демократских избора.
Након повлачења из политике основао је Међународну фондацију за друштвено-економска и политичка истраживања (Горбачов фондација), Међународни зелени крст, основао Форум за нову политику и био један од иницијатора стварања Форума добитника Нобелове награде за мир.
Председник Русије сматрао га је изузетном личношћу модерног доба, која је имала значајан утицај на ток историје.
Михаил Горбачов током посете Југославији, сусрет са Лазаром Мојсовим - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Подкаст
Крај једне епохе: Шта је оставио у наслеђе Михаил Горбачов | Свет са Спутњиком
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2019
Горбачов: Берлински зид је морао да падне
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2021
Горбачов за Спутњик: Да смо могли да сачувамо СССР све би било боље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала