- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Човек који је променио историју 20. века: Светски лидери о Горбачову

© Sputnik / Сергей ГунеевСветски лидери о Горбачову
Светски лидери о Горбачову - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Бројни светски лидери, садашњи и бивши, реаговали су поводом вести о смрти бившег председника СССР Михаила Горбачова истичући једногласно да се ради о човеку који је променио свет.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је да је бивши председник СССР Михаил Горбачов био државник који је изменио ток историје и више него било ко други учинио да се оконча Хладни рат.

„Дубоко сам ожалошћен због смрти Михаила Горбачова, јединственог државника који је изменио ток историје. Више него било ко други допринео је мирном окончању Хладног рата. Када је 1990. године примао Нобелову награду рекао је да мир није једнообразност, већ јединство разноликости. Он је то схватање примењивао у пракси, идући путем преговора, реформи, транспарентности и разоружања“, наведено је у саопштењу.

Амерички председник Џозеф Бајден оценио је да се ради о човеку изузетних погледа на свет.
„Горбачов је био човек изузетних ставова“, навео је Бајден и додао да је својевремено , као сенатор, био сведок томе како је Горбачов окончао Хладни рат.
Он је инсистирао на демократским реформама, верујући да „перестројка“ и „гласност“ нису пуки слогани, наводи се у саопштењу Беле куће.
Према Бајденовим речима, Горбачов је био изванредан лидер, којем није недостајало смелости да за своју земљу оствари другачију будућност.

„И после одласка са дужности био је веома ангажован. Када је 2009. године посетио Белу кућу дуго смо разговарали о напорима наших држава да смање нуклеарне арсенале. Било је лако схватити због чега га тако много људи у свету веома цени“, истакао је амерички председник.

Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен сматра да је Горбачов својим поступцима отворио пут ка слободној Европи.
„Горбачов је био лидер који је уживао ауторитет и поштовање. Одиграо је пресудну улогу у окончању Хладног рата и пада 'Гвоздене завесе'. Тиме је отворен пут ка слободној Европи. То је наслеђе које нећемо заборавити“, написала је она на Твитеру.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је су историријске реформе Горбачова довеле до распада СССР, допринели окончању Хладног рата и отворили могућност за партнерство између Русије и Алијансе.
"Његова визија бољег света и даље служи као пример", оценио је шеф НАТО.
Бивши амерички државни секретар и некадашњи саветник америчког председника за националну безбедност Хенри Кисинџер рекао је за британске медије да је Горбачов урадио велики посао на корист читавог човечанства, али да није могао све своје замисли да претвори у стварност.
„Памтиће га у историји као човека који је покренуо историјске промене од којих је корист имао цео свет и народ Русије. Грађане Источне Европе, Немце и на крају крајева и Русе задужио је надахнућем и смелошћу да гура идеје слободе“, рекао је Кисинџер.
Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да се "клања пред великим државником" којем Немачка остаје захвална за одлучујући допринос по питању уједињења Немачке и за одважност када је у питању зближавање Истока и Запада и визије заједничке европске породице која живи у миру.
Огласио се и немачки канцелар Олаф Шолц.
"Горбачов је преминуо, а са њим и смели реформатор, делековиди политичар и државник. Његова одважност по питању промена, тежња ка транспарентности и неукротиви карактер издвајали су га", навео је канцелар и додао да је Немце веома задужио јер је политика перестројке била основа за окончање Хладног рата и уједињења Европе и Немачке.
Француски председник Емануел Макрон каже да је приврженост Горбачова миру у Европи променила историју.
„Изражавам саучешће поводом смрти Михаила Горбачова, поборника мира, човека чији је избор отворио Русији пут ка слободи. Његова приврженост миру у Европи изменила је нашу заједничку историју“, написао је он на Твитеру.
Јапански премијер Фумио Кишида је рекао да је бивши председник Совјетског Савеза одиграо важну улогу на плану нуклеарног разоружавања.
Подсетио је да је Горбачов 1991-92. године посетио Хирошиму и Нагасаки који на које је Америка бацила нуклеарну бомбу.
„Он је био човек који је први у историји потписао Споразум између Русије и Америке о смањењу нуклеарног наоружања и довео до окончања Хладног рата“, истакао је Кишида.
Бивши пољски председник Лех Валенса каже да је тешко оценити улогу Горбачова.
"Дивио сам му се иако га нисам у потпуности разумео", рекао је Валенса и додао да је Горбачов одиграо позитивну улогу али под притиском, а не на сопствену иницијативу.
Он није могао са спасе СССР, није желео да спасе Русију, веровао је да ће се Русија после неколико година подићи и да ће се наћи "такав Путин" који ће покушати да поврати изгубљене позиције.
Бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс истакла је да се Хладни рат без Горбачова не би завршио миром.
Према њеним речима, Горбачов је био човек који је настојао да свом народу осигура бољи живот.
Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да Горбачов као нико други допринео зближавању Истока и Запада после пада 'Гвоздене завесе' и окончања Хладног рата.
Британски премијер Борис Џонсон је рекао да се увек дивио одважности и интегритету Горбачова. И он је истакао да је Горбачов дао значајан допринос томе да се Хладни рат заврши миром.
Бивши италијански премијер Силвио Берлускони назвао је Горбачова „шампионом демократије“ и човеком који је променио историју 20. Века.
Михаил Горбачов током посете Југославији, сусрет са Лазаром Мојсовим - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Подкаст
Крај једне епохе: Шта је оставио у наслеђе Михаил Горбачов | Свет са Спутњиком
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Преминуо Михаил Горбачов
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала