- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкета: Бугари пате због шокантних цена и траже повратак Бојка Борисова

© Sputnik / Alexey VitvitskyИзбори у Бугарској
Избори у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Партија бившег премијера Бугарске Бојка Борисова ГЕРБ, према резултатима агенције за истраживање јавног мњења „Тренд“, највише има поверења код грађана Бугарске.
Анкета показује да је на изборима који су заказани за 2. октобар за ГЕРБ спремно да гласа 24,4 одсто бирача.
На другом месту је бивша владајућа партија „Наставићемо промене“ бившег премијера Кирила Петкова и бившег министра Асена Васиљева са 19,6 одсто. На трећем месту је протурска партија „Покрет за права и слободе“ са 10,6 одсто, са нешто мањим резултатом од 10,3 одсто је партија „Препород“, коју противници називају главним промотером руских интереса у бугарском парламенту.
Бугарска социјалистичка партија, која је у претходном парламенту била део владајуће коалиције, има мали проценат подршке од 8,6 одсто и налази се на петом месту. „Демократска Бугарска“ и „Постоји такав народ“, који такође учествују у владајућој коалицији, заузимају шесто и осмо место (7,8 одсто и 3,9 одсто). На седмом месту је нова партија бившег министра одбране Стефана Јањева „Бугарски напредак“ – 4,5 одсто.
Како уверава бивши посланик парламента партије ГЕРБ Радомир Чолаков, у Пловдиву се бирачи надају да ће се партија вратити на власт.
Тренутна техничка влада, која је почела са радом пре месец дана, има подршку 32 одсто бирача, 34 одсто је не одобрава, а 34 одсто није одговорило.
У анкети су наведене и највеће опасности тренутне кризе. Највећи проблем са којим се суочило бугарско друштво, наведене су високе цене/инфлација/шок од цена (40 одсто), на другом месту (19 одсто) енергетска криза и на трећем месту (11 одсто) – сиромаштво.
У октобру се у Бугарској одржавају ванредни парламентарни избори. Партија „Постоји такав народ“ је у претходном парламенту била на петом месту по броју мандата и у саставу владајуће коалиције. Несугласице с коалиционим партнерима и излазак партије из коалиције довели су до изгласавања неповерења влади, због чега је влада Кирила Петкова поднела оставку крајем јуна.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
СВЕТ
Бугарски политичар предлаже референдум о преласку земље на председничку републику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала