Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бароница Ештон поново међу Србима – шта се спрема за косовске Србе

© Flickr / European External Action Service Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора
 Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Прикључење Кетрин Ештон преговарачком тиму ЕУ у дијалог Београда и Приштине може да буде добар потез због формирања ЗСО, али може да буде и ризичан, с обзиром на глобалне околности. С друге стране, то што Приштина тражи одговор на питање шта значи нормализација односа доказ је да није тако сигурна да је то међусобно признање, каже Зоран Анђелковић.
Бароница Кетрин Ештон, бивша висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, која је испред ЕУ својевремено потписала Бриселски споразум, могла би, према наводима појединих медија, да се нађе у тиму Мирослава Лајчака главног преговарача у дијалога Београда и Приштине.

Ештонова пожељна у тиму

Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, верује да би у овом тренутку било корисно да се она прикључи Лајчаковом тиму имајући у виду да су различита тумачења око суштине Бриселског споразума, посебно за ЗСО.
„Пошто је она била непосредни учесник, може да из прве руке појасни за сваку реч и реченицу о томе шта садржи ЗСО и да их подсети шта се тада то преговарало и да нема измишљања чему је супротно или не формирање ЗСО, већ да се поступи онако како пише у документу из 2013. године,“ истиче Анђелковић.
Да наводи о прикључењу Ештонове Лајчаковом тиму нису празна прича и да где има дима има и ватре да се закључити и из чињенице да је главни приштински преговарач Бесник Бисљими већ имао у Лондону са бароницом Ештон разговор где је од ње тражио да разјасни шта значи „дијалог о нормализацији“.

Добро је што Албанци питају

Анђелковић није изненађен овим потезом Приштине јер, како каже, и ово нешто значи с обзиром да је Аљбин Курти до скоро изричито одбијао да разговара о било чему осим о међусобном признању.
„Очито је да постаје све јасније да споразум о нормализацији не подразумева признање Косова него напросто побољшање и олакшавање живота за све грађане на КиМ. Заједницом српских општина решило би се и питање сигурности и безбедности српске заједници на КиМ,“ сматра Анђелковић.
Кетрин Ештон је, наводно, контактирана из кабинета специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. Према медијским наводима, ова утицајна британска политичарка би пре свега имала улогу у наступајућим разговорима на тему формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији, што је обавеза Приштине из Бриселског споразума, на који је у име ЕУ управо она ставила потпис априла 2013. године.
Кетрин Ештон - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Медији: Кетрин Ештон ускоро би могла да се прикључи Лајчаковом тиму за дијалог
Бриселски споразум су у име Београда потписали тадашњи премијер Ивица Дачић, а у име Приштине председник владе привремених косовских институција Хашим Тачи. Од 15 тачака споразума из првих шест које се односе на формирање ЗСО није спроведено ни слово.
Србија, Косово, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Тај филм неће гледати: Србију гурају кроз „библијска уска врата“ да Запад оствари три циља /видео/
Америчка застава се види кроз бодљикаву жицу - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
СРБИЈА
Лажно залагање Америке: Не желе дијалог Београда и Приштине већ само да Србија призна Косово
 Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СРБИЈА
Да ли је време да Београд стави тачку на Бриселски споразум: Чека се само одговор ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала