Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Одговор Приштини и Аљбину Куртију“: Нико од Срба није дошао на пререгистрацију

© Sputnik / Дејан СимићКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Градоначелник Косовске Митровице Милан Радојевић изјавио је да се данас нико од Срба на Косову и Метохији није појавио у центрима за пререгистрацију возила.
Радојевић је рекао да је то јасан сигнал и одговор српског живља на Косову и Метохији на једнострану одлуку привремених косовских власти о пререгистрацији таблица на РКС, која је данас ступила на снагу с роком примене од два месеца.
„Одговор Приштини и Аљбину Куртију Срби су дали данас самим тим што се, према подацима које имам, нико се није појавио у регистрационим центрима да се распита или да поднесе захтев за пререгистрацију. Тако да мислим да је то јасан одговор и сигнал и институцијама у Приштини и Аљбину Куртију шта Срби о томе мисле“, рекао је градоначелник Косовске Митровице.
Радојевић је подсетио да су на заједничкој седници четири општине са севера Косова и Метохије усвојени заједнички закључци и дата пуна подршка председнику Србије Александру Вучићу да настави преговоре како би се пронашло компромисно решење у интересу свих грађана.
„Али смо такође ставили и до знања да нећемо трпети једностране потезе Приштине и да су сви наши потези на северу Косова и Метохије искључиво само реакција на те једностране потезе Приштине. Ми смо своји на своме, ми смо грађани Републике Србије. Не постоји бољи начин да се започне 1. септембар од интонирања химне у нашим школама. На жалост наша деца живе у другачијем окружењу деце у централној Србији, окружени су „хамерима“ и оклопним возилима, али су данас зато сви поносно певали химну Републике Србије“, рекао је он.
Радојевић је казао да Срби са севера Косова и Метохије очекују да се дође до компромисног решења што су, како је рекао, истакли и у разговору са међународним представницима Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.
„Не желимо да се одрекнемо ни својих докумената, ни регистарских ознака, ми смо држављани Републике Србије. Мислим да ће и у наредна два месеца Приштина добити исти одговор као што је добила и данас, а то је да се нико неће појавити у тим регистрационим центрима и поднесе захтев за пререгистрацију“, казао је градоначелник Косовске Митровице.
Упитан шта може да се деси ако аутомобили због одбијања пререгистрације буду искључивани из саобраћаја, он је одговорио да је „реакција народа непредвидива“, да се политички представници Срба са Косова и Метохије заиста труде да буду у комуникацији са грађанима и одржимо мир и стабилност на терену.
„Али за мир су потребне две стране. Београд и председник Вучић су пружили руку мира, али је потребно за све да имате две стране. Сада ћемо да видимо да ли ће Приштина имати разумевања за потребе Срба са севера Косова и Метохије и какви ће њихови потези бити. Никога не угрожавамо и не нападамо. Своји смо на своме и сви наши потези су изнуђени једностраним потезима које Приштина има“, нагласио је он.
Радојевић је истакао да се живот на северу Косова и Метохије одвија нормално, да се спроводи одлука о личним документима.
„Што се тиче одлуке о документима, колико ми имамо информације, за сада нема неких већих проблема, саобраћај се одвија неометано. Оно што је најбитније јесте да грађани севера Косова и Метохије могу путовати са својим документима и да се неће издавати никакви улазно -излазни папири који ће им ограничавати кретање. Договор се засад поштује, грађани могу да путују са личним картама које је издала Република Србија“, рекао је Радојевић, пренео је Танјуг.
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Ничу бетонски зидови и ровови за специјалце: Косовска полиција прави базу код Јариња - немир расте
У Северној Митровици прелепљене РКС регистарске таблице ознакама КМ - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
У Северној Митровици прелепљене РКС регистарске таблице ознакама КМ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала