Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик питао Србе на северу КиМ да ли ће заменити таблице, одговор кратак – не мењамо ништа

© Sputnik / Дејан СимићКосовска Митровица
Косовска Митровица  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Привремене институције у Приштини дале су рок Србима са севера Косова и Метохије два месеца да промене регистарске таблице на својим аутомобилима, на шта од грађана добијају јасан одговор – не мењамо ништа.
Привремене институције у Приштини дале су рок Србима са севера Косова и Метохије два месеца да промене регистарске таблице на својим аутомобилима, на шта од грађана добијају јасан одговор – не мењамо ништа.
Првог дана примене једностране одлуке привремених косовских власти о пререгистрацији српских таблица на РКС, нико од Срба на Косову и Метохији није се појавио у центрима за регистрацију возила.
Репортери Спутњика обишли су Косовску Митровицу, Лепосавић и Грабовац. Пререгистарација возила је главна тема на пијаци, у кафани, шеталишту, послу. Срби знају да сада не смеју да попусте.
© Sputnik / Миленко КовачевићЖарко Ристић
Жарко Ристић - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Жарко Ристић
„Приштина покушава да елиминише Србију са ових простора. Ово са регистрацијама само је један у низу потеза. Ми не желимо да променимо табице. Моја породица неће сигурно. Међутим, ако политичари у Београду процене да то морамо да урадимо, да бисмо сачували себе и наше постојање на овим просторима, ми немамо други избор. Прихватићемо то до боље прилике по нашу државу и до неког крајњег решења“, наводи Жарко Ристић.
Према Ристићевим речима, Срби на северу не желе ништа насилно да прихвате, па ни саобраћајне ознаке. Ако буде таквих покушаја, могући су нови немири. Он наводи да са Албанцима може да се живи као са добрим комшијама, али насилно наметање никоме не доноси добро.
Милован Милетић (79) из Грабовца има три аутомобила. Два аутомобила имају таблице Републике Србије, док један има РСК регистарске ознаке.
„На ова два аутомобила која вози син сигурно нећемо да мењамо регистарске таблице. Ово моје теретно возило има РСК таблице, зато што сам га тако купио у Приштини. Желим да се политичари договоре, да нас пусте да нормално живимо и возимо аутомобиле са таблицама које ми желимо“, каже Милетић.
© Sputnik / Миленко КовачевићМилован Милетић (79)
Милован Милетић (79) - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Милован Милетић (79)
Овај пољопривредник са севера КиМ наводи да обични грађани могу да нађу заједнички језик и суживот, али да страни фактор мути воду. И да се ова тема сада намерно ставља у први план, због узавреле међународне политичке ситуације.
Горан Миленковић из Лепосавића истиче да су претходних година многи његови сународници, под јаким притиском морали да узму документа привремених косовских власти.
„Велики су притисци на Србе широм Косова и Метохије. Народ је узнемирен. Ако пристанемо на пререгистрацију возила, то би онда био још један наш корак ка признању државе Косово. Самим тим, то је и укадање још једне ингеренције Републике Србије на овим просторима. На мом аутомобилу имам регистарске таблице Репубике Србије и сигурно да нећу возити аутомобил са РКС саобраћајним ознакама“, каже за Спутњик Миленковић.

Реакција народа може бити непредвидива

Подсећамо, данас је градоначелник Косовске Митровице Милан Радојевић изјавио да се првог дана нико од Срба на Косову и Метохији није појавио у центрима за пререгистрацију возила, и да је то јасан сигнал и одговор српског живља на Косову и Метохији на једнострану одлуку привремених косовских власти о пререгистрацији таблица.
„Не желимо да се одрекнемо ни својих докумената, ни регистарских ознака, ми смо држављани Републике Србије. Мислим да ће и у наредна два месеца Приштина добити исти одговор као што је добила и данас, а то је да се нико неће појавити у тим регистрационим центрима и поднесе захтев за пререгистрацију“, казао је градоначелник Косовске Митровице.
Упитан шта може да се деси ако аутомобили због одбијања пререгистрације буду искључивани из саобраћаја, он је одговорио да је „реакција народа непредвидива“, да се политички представници Срба са Косова и Метохије заиста труде да буду у комуникацији са грађанима и да одрже мир и стабилност на терену.
У Северној Митровици прелепљене РКС регистарске таблице ознакама КМ - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
У Северној Митровици прелепљене РКС регистарске таблице ознакама КМ /фото/
Жандармерија на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Мирно на северу КиМ: Почела реализација договора Приштине и Београда око личних докумената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала