- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Радослав Брђанин пуштен на слободу из Хага

© Фото : Youtube/SENSE CENTAR/PrintscreenРадослав Брђанин
Радослав Брђанин - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, пуштен је на слободу из здравствених разлога.
Брђанин је након 23 године проведене у затвору стигао у Бањалуку, где га је дочекало возило Хитне помоћи, објавила је бањалучка Алтернативна телевизија (АТВ).
Председник Међународног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус у марту 2020. године је одбио Брђанинов захтев за пуштање на превремену слободу.
Радослава Брђанина је 2007. године Хашки трибунал правоснажно прогласио кривим за злочине над несрпским становништвом у БиХ, а нарочито у САО Крајини током 1992. године.
Он је 1999. ухапшен у БиХ, а од марта 2008. године казну је служио у Данској одакле је пребачен у притвор Хашког механизма за међународне кривичне судове у Схевенинген прошле године пошто је по данским законима, испунио све услове за пуштање на слободу.
Он је у Схевенингену требало да остане све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне или да га пусте на слободу.
Брђанин је први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних послова Републике Српске и потпредседник Владе РС. Након рата, Брђанин је био председник Народне странке Републике Српске све до хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини, пренео је Танјуг.
Капија затвора у Шевенингену - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2020
Уцена из Хага: Нови метод да се Срби натерају да признају кривицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала