- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Страни студенти имуни на антируску хистерију, настављају студије у Русији

© Sputnik / Maxim Blinov / Уђи у базу фотографијаЗграда универзитета "Ломоносов"
Зграда универзитета Ломоносов  - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Многи страни студенти одлучили су да наставе студије у Русији упркос агресивној антируској хистерији у свету. Како каже за Спутњик студенткиња из Грчке Цигианиду Афродита, нису желели да у овим тешким тренуцима напусте земљу која им је пружила све: од бесплатног образовања, пријатеља из различитих земаља, до проналаска посла.
Према речима Афродите, без обзира што су економске санкције ЕУ и САД против Русије изазвале проблеме са банкарским картицама које нису радиле, студенти су одлучили да остану у овој земљи.
„У почетку смо имали много проблема. Наше картице уопште нису радиле. Остали смо без новчаних средстава, али смо убрзо нашли решење. Нисмо желели да одемо из Русије која нам је дала све“, наводи саговорница.

„Нисам наилазила на осуде“

Како каже за Спутњик студенткиња из Придњестровља Викторија Пагул, одлуку да остане и настави студије у Русији без обзира на спровођење специјалне операције на територији Украјине, нико није осудио.
„Нисам наилазила на осуде. Мене није ни страх ни срамота да кажем да настављам да студирам у руској држави. Моји рођаци и пријатељи ме подржавају“, објашњава саговорница.
Слично мишљење дели и Афродита. Како каже, њена породица, пријатељи и рођаци имају само речи хвале за ову земљу.
„Не бојим се да кажем да студирам у Русији. Поносим се што сам остала и наставила студије у овој земљи. Крајем септембра у Русију долази и моја блиска пријатељица. Она је јако желела овде да упише мастер студије“, каже она. Осим Афродите и Викторије, на осуде нису наишли ни студенти из Сирије и Турске.
Према речима Серхата Улуџе из Истанбула, у Турској се према његовој одлуци да настави школовање у Русији односе са разумевањем.
„Ја веома волим Русију. Нико ми није ништа лоше рекао. Имам овде много пријатеља“, каже Серхат, додајући да се у земљи коју не воли не би задржао ни секунде.
Навар Али из Сирије такође каже да су породица и ближњи поздравили његову одлуку да студира у Русији.
„Сви моји пријатељи из Сирије воле и поштују руску државу. Ми много поштујемо ову земљу“, каже он.

„Русија је мој други дом“

На питање да ли је променила мишљење о Русији због спровођења специјалне операције у Украјини, Викторија каже да то није утицало да промени мишљење о овој земљи.
„Што се тиче Русије, како сам волела, тако и настављам да волим ову државу. Мени се свиђа и руски народ и руска култура. Русија је мој други дом“, објашњава саговорница, додајући да у Русији има много пријатеља из Украјине.
„Без обзира на ситуацију у свету, моји пријатељи из Украјине настављају да живе, раде и студирају у Русији. Ми волимо Русију. Надам се да ћемо овде бити још много година“, истиче студенткиња.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров о ограничавању виза за Русе: Русија неће одговарати глупошћу на глупост Европске уније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала