- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: Ово је нови главни циљ европске подршке Украјини

© AP Photo / Virginia MayoШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је након завршеног Савета асоцијације Европска унија-Украјина у Бриселу изјавио да је главни циљ европске подршке Кијеву да се криза у Украјини „заврши што је пре могуће“, иако је раније више пута изјављивао да ЕУ рачуна на победу Кијева „на бојном пољу“.

„Главна порука данашњег састанка целом свету је следећа: ЕУ ће наставити да пружа помоћ Украјини ─ политичку, хуманитарну, финансијску и војну. Онолико колико је потребно и у оној мери која буде неопходна. Главни циљ наше подршке је помоћи Украјини да оконча рат, јер ми желимо да се тај рат заврши што је пре могуће. Али, не на било који начин. Желимо да се рат оконча уз поштовање суверенитета Украјине“, рекао је Борељ.

Поред тога, додао је да „дугорочна перспектива подразумева помагање Украјини да оствари мир, што значи изградњу савремене, демократске, независне и напредне Украјине“.
ЕУ је крајем фебруара усагласила издвајање војне помоћи Украјини у вредности од 2,5 милијарди евра.
Борељ је својевремено изјавио да се „овај рат мора добити на бојном пољу“ и због тога је био критикован. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров назвао је овај позив потпуно неуобичајеним, а Министарство иностраних послова је такође саопштило да се ЕУ коначно одрекла мировних идеала.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
РУСИЈА
Борељ: Европска унија планира да промени одбрамбену стратегију због ситуације у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала