Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Битка“ Европе и Америке за утицај на косовско питање

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Заставе Немачке, САД и ЕУ
Заставе Немачке, САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Косовско питање европским државама и самој ЕУ служи као вид потврде њихове релевантности, посебно у односу на Америку јер је Европљанима моћ видно опала. А покушаји да пресудно утичу на сам ток преговора Приштине и Београда, сматра политиколог Александар Гајић, више личе на медијско-маркетиншки подухват него што нешто пресудно могу да постигну.
Европски посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак 9. септембра поново долази у Београд и Приштину, овога пута у појачаном саставу, у пратњи саветника немачког канцелара и француског председника Јенса Плетнера и Емануела Бона а, како су најавили из Европске комисије, циљ посете је да се истраже могућности за напредак у преговорима.

Косово као „оружје“

Појачање које је Лајчак добио поред већ постојећих саветника из различитих држава ЕУ многи тумаче као последњи покушај да Европа задржи примат над Балканом и у дијалогу Београда и Приштине у односу на Вашингтон.
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
СРБИЈА
Може ли Запад да уразуми Куртија
Александар Гајић из Института за европске студије сматра да су напори Француске и Немачке да се уз представника ЕУ Мирослава Лајчака додатно укључе у дијалог заправо покушај ове две државе да задрже утисак своје релевантности у политичкој ситуацији и на европском континенту, али и међу чланицама ЕУ.
„Њихов утицај је опао од момента када је ЕУ по избијању украјинске кризе била постројена у једну линију у антируском строју од стране Америке. Питање Косова је вид притиска на Србију да се та прича почне решавати. Тражи се компромис од стране Србије јер се у правцу Приштине видело да не могу ништа да постигну,“ каже Гајић.
Косовско питање, додаје он, отворено служи као вид потврде њихове улоге и значаја али мислим да у овој ситуацији постоје броје несугласице између Немачке, Француске и других чланица ЕУ и супротни интереси по низу питања са Америком.

Маркетиншки покушај

„Ово питање које њих не кошта пуно и где суштински не могу да се интересно супротставе Американцима, користе као средство да се у очима сопствених грађана и других чланица ЕУ али и Америке представе као да су још увек релевантан фактор и да улажу додатне напоре. С друге стране, њихове понуде према Србији нису реалне и не могу да подигну њихову позицију ни позицију ЕУ у овом тренутку тако да мислим да је ово више медијско-маркетиншки покушај, него што је са њихове стране то неки велики, важан покушај да пресудно утичу на сам ток преговора између Приштине и Београда,“ мишљења је Гајић.
Србија, Косово, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Тај филм неће гледати: Србију гурају кроз „библијска уска врата“ да Запад оствари три циља /видео/
Др Стевица Деђански верује да именовање нових представника и њихова посета Београду показује само једну ствар, која је мање-више свима већ јасна.

Европа је без утицаја

„Европа нема више никаква утицај на своју судбину и буквално су се поклонили и испуњавају налоге Америке. Они једноставно не могу да решавају проблеме и садашње и надолазеће у својим државама и онда како би их Америка како- тако видела као успешне своју спољну политику преусмерили су на Балкан, то јест на питање Београда и Приштине,“ сматра наш саговорник.
Цела њихова прича се, истиче Деђански, и врти око тога да покажу да су и даље важни.
„Наравно, ми не треба да занемаримо да су у питању две озбиљне државе ЕУ, али је чињеница да се ту ипак Америка на крају пита и да са њом треба држати добар однос“ закључује Деђански.
Специјални амерички изасланик за Балкан Габријел Ескобар и представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
СРБИЈА
Спремају ли Запад и Приштина тактичке инциденте: Како „убедити“ Србију да призна лажно Косово
Заставе САД Кине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
Амерички потез против Русије и Кине усред Балкана – циљ је да се Србима измакне ослонац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала