- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савет безбедности Русије: Вашингтон прекинуо све контакте са Москвом у борби против тероризма

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗдание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе прекинуле су све билатералне контакте усмерене на борбу против међународног тероризма и покушавају да истисну Русију из постојећих формата сарадње у тој области, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Јуриј Коков.

„Последњих година, без обзира на тежак карактер руско-америчких односа, супротстављање међународном тероризму остало је као једна од малобројних области у којима су настављене консултације стручњака и практична узајамна сарадња специјалних служби“, објаснио је Коков у интервјуу „Руској газети“.

Међутим, он је нагласио да су САД сада прекинуле све билатералне контакте и покушавају да потисну Русију из постојећих међународних формата сарадње у том правцу.

Ко је гласнији - тај је у праву

Коков сматра и да покушаји Запада да искористе Уједињене нације за своје циљеве могу да претворе ту организацију у место где ће се односи уређивати по систему – ко је гласнији, тај је и у праву.
„Нажалост, институције УН принуђене су да раде под сталним притиском водећих западних држава, које покушавају да искористе ову платформу за задовољавање својих политичких и економских амбиција, промовисање одлука које само њима иду на руку, и истицања неоснованих оптужби на рачун држава које се не слажу са њиховим ставом“, оценио је Коков.
Он је нагласио да Русија и њени истомишљеници улажу све напоре да не допусте такав развој догађаја и да сачувају УН као базу за одржање стабилности и равнотеже у међународним односима, као и обезбеђења праведног и безбедног света.

Разочаравајући резултати антируских санкција

Коков сматра да иницијативе да се Русија прогласи државом спонзором тероризма очигледно полазе од људи који су изгубили разум и осмишљене су да ти људи компензују разочараност резултатима антируских санкција.

„Хтео бих да скренем пажњу на доследан и правно оправдан став наше земље по овом питању, у складу са којим се противимо доктрини државног тероризма, коју неке земље користе за оправдавање незаконитог мешања у унутрашње ствари других држава, а сматрамо да тероризам и повезане с њим активности спадају у категорију опште кривичних злочина. Узгред, овај став подржавају и међународни судови“, истакао је заменик секретара.

Сенат САД је у јулу усвојио Резолуцију према којој се Стејт департмент САД позива да прогласи Русију државом спонзором тероризма због догађаја у Чеченији, Грузији, Сирији и у Украјини.

Гранатирање Запорошке нуклеарке - нуклеарни тероризам

Коков сматра да напади украјинских снага на Запорошку нуклеарну електрану потпадају под критеријуме УН, према којима се третирају као акти нуклеарног тероризма.
Заменик секретара је, такође, прокоментарисао експлозију поред руске амабасаде у Кабулу рекавши да је то последица слабљења антитерористичких мера.
У том контексту, он је подсетио да је прерано говорити о победи над међународним тероризмом.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Председник Владе Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
Медведев: Америка је спонзор међународног тероризма; Вашингтону потребан нови Авганистан
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
РУСИЈА
Москва упозорава Вашингтон: Може доћи до прекида односа између две земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала