Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Три димензије јачања односа Турске и Србије и две важне теме где се потпуно слажу

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић
Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији потврда је да јача сарадња Турске и Србије у спољној и регионалној политици и економији, а показала је такође да се две земље слажу у две важне теме – питању односа с Русијом и приступа санкцијама, оцењује дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
Сусрет Ердогана и председника Србије Александра Вучића је показао, истиче Миливојевић, да је ниво сарадње две државе на до сада највишем могућем нивоу и што се тиче спољне и регионалне политике, и економије, што су три кључне димензије, које су за нас веома важне, коментарише Миливојевић.
Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
СРБИЈА
„Србија спремна да плати стотине милиона долара за бајрактаре“: Вучић се састао са Ердоганом /видео/
Миливојевић истиче да је Ердоган ставио да знања да Турска жели да буде непосредно присутна у региону, и да је овај регион за њу од непосредног националног и државног значаја у складу са турском дугорочном стратегијом.

Јачање сарадње у регионалним питањима

„У том смислу у разговору су доминирала регионална питања и оно што је за Турску важно то је питање Босне и Херцеговине (БиХ) и настојање Анкаре да посредује у решавању и санирању кризе у БиХ кроз афирмацију трилатерале Србија-Босна –Турска. Очигледан је интерес да се то на неки начин обнови, што се види и из разговора који је имао са председником Србије,“ каже Миливојевић.
Како запажа, интересантно је да Ердоган после Београда иде и у Загреб што потврђује тезу да је за Турску питање БиХ од прворазредног значаја.
„Наравно, када је реч о региону и теми Београд –Приштина, за нас је важно што Турска подржава дијалог и тражење компромисног решења. У том смислу Турска, иако је чланица НАТО пакта, има конструктивнији приступ и уважава став Србије да се само политичким дијалогом и тражењем решења може ићи у правцу позитивног исхода,“ истиче саговорник Спутњика.
Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
СРБИЈА
Ердоган: На Западу постоји политика подстрекивања сукоба у Украјини
Миливојевић каже да се мимо међудржавничких односа Турске и Србије поменуте још две важне теме у којима се Анкара и Београд слажу.

Исти поглед на Русију и санкције

„Једно је наравно питање санкција Русији и односи са Русијом и ту морам да кажем да се Турска и Србија разумеју, јер ниједна није увела санкције Русији, и да Турска разуме став Србије. Веома је важно и што је Ердоган поновио критику понашања Европске уније јер све последице које су сада присутне у ЕУ су резултат несагледавања реалног стања и ситуације везане и за санкције Москви. И ту постоји добра линија сагласности две стране, Турске и Србије, око приступа односима са Русијом и посебно приступа санкцијама,“ објашњава Миливојевић.
У том смислу Турска улога, наглашава наш саговорник, веома је важна и то се најбоље види по теми енергената, кризе која надолази и оног са чиме ће се суочити Европа.
„Позиција Турске везано за то је таква да конструктивним приступом и постављањем и према санкцијама, и према самој Русији неће трпети штету коју ће трпети Европа. Нешто што издваја Турску када је реч о чланицама НАТО-а, заједно са Мађарском, у приступању овој кризи показује у којој мери они на озбиљнији начин и реалистичније разуме како се та криза развијала и све њене последице,“ објашњава Миливојевић.
Ова посета је дефинитивно потврдила, додаје саговорник Спутњика, да српско-турски односи иду значајно узлазном линијом, посебно економска димензија о чему говори и најава да ће Привредна комора у Истамбулу од идуће године отворити и своју филијалу.

Економска сарадња

„Веома је важно што је робна размена прешла две и по милијарде и што је Турска оријентисана да овде и надаље инвестира. У перспективи је и војна сарадња и то је једна димензија који ниво билатералних економских односа подиже на виши ниво. У сваком случају, тај билатерални део је веома важан јер Турска је дала гаранције што је за Србију изузетно важно, с обзиром да је транзитна земља и за гас и за енергенте уопште према јужној и централној Европи, да Србија може да рачуна да Турска неће правити никакве сметње. Кад ово кажем имам у виду гас и Турски ток,“ истиче Миливојевић.
Миливојевић истиче као значајну тачку сусрета Ердоган-Вучић и питање снабдевања струјом, имајући у виду аранжмане Србије са Азербејџаном.
„Треба имати у виду да су турско-азербејџански односи изузетно добри а и Русија има добре односе са Азербејџаном, тако да Србија бар што се тога тиче може да буде мирна и у том погледу. Турска улога бар за Србију има капиталан значај у наредном периоду. У политичком смислу, када је реч о билатерали, сигурно је да је ова посета то подигла односе на још виши ниво. И речено је да у историјском смислу ти односи нису били бољи, и ова посета ће то забетонирати“, закључује Миливојевић.
Председник Србије Александар Вучић потврдио је да су односи две државе на најбољем могућем нивоу и рекао да смо на добром путу да испунимо циљ који је председник Ердоган зацртао да трговинска размена буде у будућности пет милијарди евра. Вучић је такође најавио куповину беспилотне летелице „бајрактар“ од Турске, што очекује да се то догоди следеће године.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РЕГИОН
Додик: Ердоган би требало да буде пример онима са Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала