Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Каријева лекција – и израз који треба запамтити као упозорење

© Фото : fiba.basketballСветислав Кари Пешић
Светислав Кари Пешић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Не припада књижевном и стандардном језику, није свакидашњи израз, али осликава много тога, нарочито у данашњем времену. И хвала селектору кошаркаша Србије Светиславу Пешићу што је израз „пувати се“ убацио у дневне токове јер је таква појава све чешћа, а ретко ко уме да је дефинише.
„Израз настао из чињенице да особе које саме себе цене себе уздижу и увећавају у сваком смислу тако да постају надуване величине. Пошто надувати може да се каже и напувати, логичким размишљањем долазимо до тога да се онај ко себе уздиже изнад свих – пува“, објашњава популарна Вукајлија.
Стандардизованим речником речено – комплекс више вредности, један је од највећих проблема данашњице, у времену када свако може да буде све, свако може да се представи онаквим каквим није, свако може да уђе у улогу која му не припада или је не заслужује.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Умишљени став о себи се најлакше шири кроз умишљени свет, кроз интернет, портале, друштвене мреже, твитове, мишљења, сматрања и остале појавне облике начина за испољавања себе и свога, често без повода.
У таквом свету готово да је непознат израз „пувати се“, али га је у први план већ неколико пута унео селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић, Пироћанац који можда не барата баш најбоље књижевним језиком, али је свака његова реч апсолутно јасна, прецизна и дефинишућа сама по себи.
Србија Израел - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Евробаскет 2022
Србија је сила, али Пешић моли: „Не летимо у космос“
„Немојмо превише да се пувамо, то што ви верујете репрезентацији, то нам даје добар осећај, срећни смо и задовољни, само да се не правимо превише важни по Прагу, јер нећемо добијати сваку утакмицу по 20 разлике. Да не будемо навијачи, него смирени и свако да ради свој посао. Ви (новинари, прим.аут) добро радите свој посао, волите репрезентацију и навијате, али немојте да правите велика очекивања, не зато што ми не желимо да их испунимо, већ јер нам треба мирноћа, да не летимо прерано у космос. Видите да фаворити губе утакмице, ми смо тамо где смо желели да будемо пред последњу утакмицу у групи“, рекао је селектор Пешић после утакмице Европског првенства против Израела у којој су испољене поједине слабости његове екипе, али је победа свакако уписана, што је и најважније.
Упозоравао је Кари Пешић на „пување“ и раније, само изгледа нико тада то није разумео на прави начин.
„Сви воле да побеђују. Ми смо емотиван народ, желимо некада мало, без аргумената, да се пувамо и правимо важни. У врхунском спорту ако се не правиш важан и ако немаш самопоуздање које имају наши спортисти, онда можда и не можеш да будеш најбољи. Нисмо увек били најталентованији, или техничко-тактички образовани, али смо увек веровали у своје могућности. То самопоуздање се шири и међу публиком, па када се изгуби утакмица падне нам мало теже“, рекао је Пешић још на почетку припрема.
И ствари су јасне – нема пувања, не сме да га буде, ни у којој сфери, а нарочито не у сфери спорта где многи од нас виде прилику да испоље своје комплексе и задовоље сујету.
Зато, слушајмо Карија и не пувајмо се да не бисмо пукли као предувани балон – јер онда нема назад!
Гост емисије Миљанов корнер недавно је био селектор Пешић.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Евробаскет 2022
Србија на скенеру: Проблеми које смо очекивали – боље сада него касније
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала