- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Kо нам дође са „Eкскaлибуром“ страдаће од „Краснопоља“

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаХаубица М777
Хаубица М777 - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Најпрецизније америчке навођене пројектиле „Eкскaлибур“, које је Пентагон тајно испоручио Кијеву, неисплативо је обарати ПВО системима, пошто је противракета скупља од тог америчког пројектила. Међутим, руски војни експерти упозоравају: „Kо нам дође са ‘Eкскaлибуром’ страдаће од ‘Краснопоља’“.
Оружане снаге Русије имају на располагању артиљеријски пројектил „Краснопољ“, који је инфериорнији по домету, али прецизнији, те руска војска успешно уништава лансере „Eкскaлибура“ - хаубице М777.
Информацију о испоручивању пројектила Кијеву објавила је америчка новинска агенција „Блумберг“, позивајући се на „буџетска документа која раније нису објављивана“, а касније је то потврдио и лист „Политико“. Од пролећа, украјинске оружане снаге су добиле око хиљаду ових пројектила и има наговештаја да је тим навођеним артиљеријским пројектилима гађан и Антоновски мост у Херсону.
"Тим информацијама треба веровати, макар само зато што су ти пројектили и раније испоручивани Украјини. Tе пројектиле могу да испаљују америчке хаубице М777 и француски топови. То је прилично универзална муниција. Узгред, имају огромну цену – један пројектил кошта више од 100 хиљада долара“, каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Подберјозкин.
Експерт је додао да је тај пројектил, домета већег од 40 километара, скупо и озбиљно оружје. Док је раније било могуће одступање од циља од десет метара, њихова најновија модификација може се користити са великом прецизношћу на великим удаљеностима.
Украјина је добила око хиљаду тих пројектила, што је значајно повећање њене офанзивне моћи.
"Њихов активно-реактивни домет је до 90 километара, користе гаснотурбински мотор, који се пали током лета. Прецизност је повећана до три метра, између осталог и захваљујући ГПС-у", додао је Подберјозкин.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПрецизност руских хаубица, међу којима је и "Краснопољ", достигла је ниво без преседана од 96 одсто
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Прецизност руских хаубица, међу којима је и "Краснопољ", достигла је ниво без преседана од 96 одсто

Пентагон издваја милионе долара

Амерички званичници заобилазе питања о „Екскалибуру“, упркос ранијим извештајима да је у току планирање његове испоруке те да је граната већ била у употреби у Украјини.
Пентагон ће на наручену партију „Екскалибура“ потрошити 92 милиона долара из додатних средстава које је одобрио Конгрес као подршку међународним напорима за супротстављање Русији у Украјини, упркос томе што је Москва више пута упозоравала да испоручивање западног оружја Кијеву само продужава сукоб, а да транспорт тог оружја постаје легитимна мета руске војске.
Ово сателитски навођено оружје први пут је коришћено у Ираку 2007. године приликом напада и убиства вође ћелије терористичке организације „Ал каиде“ Абу Јураха и његових сарадника.
Подберјозкин наводи да такви пројектили могу „озбиљно да отежају ситуацију руским оружаним снагама“. Међутим, они „нису одлучујући фактор у оружаној борби", нагласио је он.
„Уосталом, овде не ратују гранате, па чак ни артиљерија, већ се боре људи који их контролишу, то су, пре свега, обавештајци, батеријски официри, нишанџије и други. Иначе, према неким информацијама, управо су ти пројектили су због неправилног коришћења изазвали разне проблеме оруђу из којих су испаљивани, посебно немачким хаубицама“, рекао је експерт.
Аналитичари наводе да рад са хаубицама М777, која испаљује „Екскалибуре“, захтева квалификован кадар, те да је тешко да је Пентагон имао времена да обучи Украјинце за само неколико месеци, док је руски ратни извештач Александар Коц још у јулу јавио да посадама хаубица М777 командују амерички официри.

Руски „Крaснопољ“ против америчког „Екскалибура“

Такође, прошлог месеца је објављено да Запад нагло смањује испруке оружја Украјини, док украјински „Форбс“ наводи да су највише пале испоруке артиљеријског оруђа - ако су у априлу Оружане снаге Украјине добиле 90 хаубица М777, у јулу – нису добили ниједну.
Експерти оцењују да је тај пад последица две околности - цене саме хаубице која кошта око четири милиона долара, као и великог броја уништеног оруђа, које је за руске снаге лака мета.
Подберјозкин истовремено оцењује да ће украјинска војска имати проблема са употребом овог наоружања.
"Моја тачка гледишта је да смо фактички ‘самлели‘ професионални састав Оружаних снага Украјине. Квалификоване артиљерце је немогуће обучити за два или три месеца, чак ни за пола године. Може се, наравно, чак и мајмун научити да убацује муницију, али од тога неће бити користи. Због тога ће, сасвим сигурно, бити проблема са употребом овог оружја“, сматра експерт.
Руски експерти наводе да се руска војска успешно носи са таквим наоружањем и може лако може да уништи саме лансере – хаубице М777 калибра 155 милиметара, што у ствари руске трупе и раде.
Оружане снаге Русије имају на располагању приближни пандан „Eкскaлибуру“ - артиљеријски пројектил „Краснопољ“, који могу да користе самоходне и вучне хаубице калибра 152 милиметара. Иако мањег домета, „Краснопољ“ је прецизнији од „Eкскaлибура“. Може да уништи циљеве из првог „хица“, а прецизност најновије модификације је најмање 95 одсто.
Фалинка америчких „сателитских” пројектила је у томе што оне не могу да гађају циљеве у покрету, док „Краснопољ” гађа оклопну технику и циљеве на води и при њиховом кретању.
Још један минус „Екскалибура“ је што користи инерцијални систем навођења са сателитском корекцијом и, за разлику од руских пројектила, нема бојеву главу за самостално навођење, а савремена средства електронског ратовања су способна да релативно лако ометају сигнале сателитског навигационог система.
Руски експерти закључују да „Краснопољ“ значајно повећава ефикасност руске артиљерије, омогућавајући јој да прецизно уништи оклопна возила, вишецевне бацаче ракета и системе противваздушне одбране непријатеља.
Авион МиГ-31 са хиперсоничном аеробалистичком ракетом система „Кинжал“ - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
Како високопрецизно оружје помаже руској војсци у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала