- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Нуклеарни програм Северне Кореје – једина гаранција за одвраћање САД од агресије

© AP Photo / Lee Jin-manЈужнокорејанац у Сеулу гледа снимак лансирања ракете у Северној Кореји.
Јужнокорејанац у Сеулу гледа снимак лансирања ракете у Северној Кореји. - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Северна Кореја од свог оснивача Ким Ил Сунга па до његовог унука Ким Џонг Уна спроводи политику остваривања нуклеарног програма која иде паралелно са програмом ракетног наоружавања и у њима види једину гаранцију за одвраћање од евентуалне агресије Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје, сматра новинар Борислав Коркоделовић.
Северна Кореја је усвојила закон којим званично утврђује наставак политике нуклеарног наоружавања, а севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поручио је да је тај процес „неповратан“ и забранио је било какве преговоре о денуклеаризацији.

Нуклеарни програм – одвраћање од америчке агресије

Закон којим се званично потврђује наставак политике нуклеарног наоружања корак је даље у примени вишедеценијске политике руководства Северне Кореје, односно три генерације породице Ким која је, у ствари, социјалистичка династија, каже Коркоделовић, добар познавалац прилика у том делу света.
Две Кореје су настале на крају Другог светског рата 1945. године кад је Корејско полуострво ослобођено од Јапанаца и тад је у северном делу успостављена совјетска окупациона зона, а у јужном делу америчка. Наредних година на северу полуострва успостављена је Демократска Народна Република Кореја а на југу Јужна Кореја.
Две Кореје су водиле рат од 1950. до 1953. године, један од најкрвавијих после Другог светског рата у коме је око четири милиона људи страдало. На страни Јужне Кореје су биле земље под заставом Уједињених нација предвођене Сједињеним Државама, док су Северну Кореју помагали Кина и Совјетски Савез, подсећа Коркоделовић.

Американци не нападају нуклеарне силе

Године 1953. потписано је примирје које је на снази и данас, али између Северне Кореје са једне и Јужне Кореје и САД са друге стране не постоји мировни споразум због чега је избијање рата на Корејском полуострву увек могуће, сматра саговорник Спутњика.
„Северна Кореја сматра да је једино нуклеарни програм валидан за њену одбрану. При томе, требало би имати у виду да је један амерички дипломата–дисидент Вилијем Блум пре двадесетак година изнео запажање да САД нису напале ниједну земљу која је имала развијен нуклеарни или програм хемијског наоружања. Оне земље које су се одрекле таквих програма, као што су Либија, Ирак или Сирија, биле су жртве интервенција САД“.
Пјонгјанг - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
РУСИЈА
„Одбрамбена стратегија“: Русија реаговала на декрет Северне Кореје о нуклеарном оружју
Северна Кореја је, наводно или стварно, развила нуклеарни програм и ракете далеког домета које могу да погоде било који циљ у САД, истиче Коркоделовић и додаје да би нуклеарни рат на Корејском полуострву био потпуно катаклизмичан за Јужну Кореју и самоубилачки за Северну, јер би САД сигурно узвратиле.

Уставна одредба – „одговорна нуклеарна сила“

Зато је и Закон који је донет на годишњицу проглашења Северне Кореје, у ствари, само учвршчивање одредбе севернокорејског устава која каже да је Северна Кореја одговорна нуклеарна сила која неће прва употребити нуклеарно оружје, већ ће само одговорити на евентуални нуклеарни напад.
Интересантно је да Северна Кореја одлучила да крене даље у свом нуклеарном програму у време кад су нове администрације САД и Јужне Кореје знатно више непријатељски усмерене према њој од претходних.

Приближавање Русији као у време СССР-а

По избијању рата у Украјини, Северна Кореја се веома експлицитно ставила на страну Русије и подржала је специјалну војну операцију у Украјини, а у Уједињеним нацијама стално гласала против Резолуција Генералне скупштине којима се осуђује Русија.
„Северна Кореја и Русија су се у значајној мери зближиле и вратиле некој врсти, не бих рекао савезништва, али сарадње какву су имали у давним временима Совјетског Савеза. Руски амбасадор у Пјонгјангу је недавно за московски лист 'Известја' изјавио да би севернокорејски грађевински радници, познати широм света као грађевинари који јако много раде на Блиском истоку и земљама Азије, могли да се укључе у обнову порушених градова у области Лугањска и Доњецка.“
Та изјава је изазвала велику пажњу и подстакла спекулације да би Русија могла да користи севернокорејску „радну снагу“ и у војним операцијама, јер Северна Кореја има највећи корпус командоса на свету.
„Северна Кореја је наједном постала веома активна у међународним односима, а по свему судећи, председник Русије Владимир Путин који се срео са Ким Џонг Уном 2019. у Владивостоку није заборавио да у неким ситуацијама може да се ослони на сарадњу са Северном Корејом“, закључио је Коркоделовић.
Парада у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Северна Кореја: Законом потврђена политика нуклеарног наоружавања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала