Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обавештајне службе Запада раде за приштинске власти, али Србија не треба да страхује /видео/

CC0 / Pixabay / Обавештајне службе — илустрација
Обавештајне службе — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Водеће западне земље чија су седишта у Вашингтону, Лондону и Берлину преко обавештајних структура све раде да помогну приштинским властима, како би сузбили не само српски, већ и наводни руски утицај на Космету, рекао је директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.
Уочи преговора са званичницима Европске уније, председник Србије Александар Вучић је рекао да Албанци покушавају испод жита тихо да заузму и окупирају север Косова и Метохије. Ово упозорење дошло је и након писања медија да је америчка Централна обавештајна агенција ангажовала екстремистичке и криминалне групе, које би у наредном периоду требало да изазову инциденте на административној линији са тзв. Косовом.
То би, како се наводи, био повод за повећање броја војника НАТО у нашој јужној покрајини, а крајњи циљ је сузбијање наводног утицаја Русије на Балкану.

Косовски Албанци се наводно боре против руског утицаја на КиМ?

Србија не треба да страхује, сматра директор Евроазијског безбедносног форума, генерал мајор у пензији Митар Ковач, већ треба рационално да иде у сусрет проблемима, јер већ има сигурне елементе стратегије за њихово решавање. Он додаје да Србија неће и не сме заборавити првенствено свој народ, ресурсе и међународна права које има на простору Косова и Метохије али и гаранције да је то део Србије без обзира што је већина земаља признала ту лажну државу.
„Сигурно је да те водеће земље, првенствено Америка, Британија и Немачка преко обавештајних структура чине све да помогну косовским властима, полицији и тзв. безбедносним снагама Косова, будућој војсци, јер је они опремају и развијају. Они желе да контролишу тај простор, јер албанско политичко руководство често говори да се самопроглашено Косово не бори само против Срба и српског утицаја, него и против руског утицаја — да су они на граници борбе против руског утицаја. То је једна велика брука и срамота али није то изашло из глава режима у Приштини него из идеологије и центара моћи на Западу“, рекао је Ковач.
Наш саговорник сматра да је само питање процене да ли ће Запад у томе видети слабост Србије уколико не реагује или ће видети способност, спремност Србије да реагује у складу са смерницама и одлукама из прошлости. То би у пракси, каже овај пензионисани генерал мајор значило да ако КФОР не заштити српски народ и становништво од погрома и терора шиптарских власти, српска власт ће својим снагама безбедности примерено реаговати и заштити свој народ.

Водеће силе ЕУ се понашају као Хитлер

Америци и Британији, додаје Ковач, уопште водећим силама ЕУ не одговара самостална политика Србије. Они сматрају да не сме да опстане једна мала Србија која у крајњем не учествује у помоћи и опремању украјинских оружаних снага.
„Понашају се исто као и Хитлер када је у своје време тражио савезнике на Балкану и у српском народу. На нашу срећу и у односу на будућу историју која ће ценити ово време, ми нисмо тако лако схватили те притиске нити смо се определили за такав исход. Смислили су сценарио учешћа обавештајних структура Америке како би на прљав начин испровоцирали сукоб за који би била крива Србија. У том случају легитимисала би се полицијска, војна акција и КФОР-а и снага безбедности Приштине. Ипак, не верујем да ће таква замисао проћи, без обзира на медијску пропаганду Запада“, оценио је Ковач.

Србија има ресурсе да одговори на провокације

На питање да ли Србија има и људство и наоружање за евентуалну акцију на северу Космета, генерал мајор у пензији подвлачи да треба прво рећи да Србија нити заговара рат, нити говори да ће војно интервенисати на начин да изазове рат.
„Ипак, Србија ће примереним полицијским, жандармеријским, војним, специјалним или другим јединицама, средствима, утицати на то да се сви насилници, групе које крену на српски народ, насеља, куће, елиминишу и да се обезбеди њихов опстанак на том простору. Поготово неће дозволити масовни погроми, паљење насеља, кућа, црквене и културне баштине на северу КиМ, јер то и јесте циљ приштинског руководства. Идеја је да на том северном простору затру траг постојања српског становништва“, наглашава наш саговорник.

Запад не би реаговао ни након евентуалне „албанске олује“

Као што се Запад никада није бавио тиме да дозволи повратак преко 220.000 Срба на простор КиМ, сигурно се ни након „албанске олује“ на Космету не би окретао ка томе, нити деловао на приштинске власти да заштити становништво, каже Ковач.
„Чим се није омогућио повратак у Приштину за преко 40.000 људи као и у друге делове КиМ где се није заштитила приватна ни државна имовина, не можемо очекивати да се то деси на северу наше јужне покрајине. Због тога Србија треба да покаже озбиљност и одлучност да ће штити народ на било ком делу КиМ уколико он на било који начин буде угрожен“, закључује наш саговорник.
Председник Србије Александара Вучић, изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и саветници за спољну и безбедносну политику Француске и Немачке, Емануел Боне и Јенс Плетнер - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СРБИЈА
„Неће бити признања Косова“: Вучићева порука са састанка са изасланицима ЕУ, Француске и Немачке
Заставе Немачке, САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СРБИЈА
„Битка“ Европе и Америке за утицај на косовско питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала