- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

УН: Једино демилитаризација омогућава безбедност Запорошке нуклеарке

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмари Ди Карло позвала је на прекид свих борбених дејстава на Запорошкој нуклеарци и око ње. Она је додала и да оптужбе о „филтрационим логорима“ за Украјинце под управом Русије треба истражити. Поред тога, најавила је и да ће група УН за истрагу злочина у Јеленовки убрзо отпутовати у Донбас.
Ди Карло је подсетила да је у јучерашњем извештају мисије ИАЕА о посети нуклеарки садржана препорука о даљој деескалацији ситуације на нуклеарки, укључујући предлог о стварању заштићене зоне нуклеарне безбедности и заштите у Запорожју ради безбедности особља и очувања физичког интегритета нуклеарке.
Према њеним речима, „демилитаризација је једини одговор који омогућава безбедност тог објекта“.
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја раније је назвао неозбиљним позив на демилитаризацију Запорошке нуклеарке. Истакао је да станица није милитаризована, да је тамо присутно само обезбеђење.

Оптужбе за „филтрационе логоре“

Ди Карло се, такође, осврнула на наводно постојање „филтрационих логора“ за Украјинце, којима наводно управља Русија.

„Сталне оптужбе о присилном расељавању, депортацији и такозваним 'филтрационим логорима’ под контролом Русије и повезаних са њом локалним властима, изазивају неизмерну забринутост. Такве информације морају бити истражене у сарадњи са надлежним органима“, истакла је ДиКарло на седници Савета безбедности УН.

Раније су поједини западни медији, као што су Вашингтон пост“, Гардијан“ и Форчун“ објавили како наводно у Маријупољу „одводе људе према списковима“, како би били затворени у радне логоре, па чак и ликвидирани.
Руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама саопштила да је Русија посвећена поштовању норми међународног права, као и да поштује цивилно становништво и не гађа цивилну инфраструктуру. Поред тога, амбасада је нагласила да Русија „обнавља јавне објекте, који су били уништени услед дивљачких дејстава кијевског режима“.

УН шаљу истражну групу у Јеленовку

Ди Карло је, такође, саопштила да ће група Уједињених нација за утврђивање чињеница о гранатирању Истражног затвора у Јеленовки отпутовати у Донбас у наредним данима.
„У наредним данима у Јеленовку би требало да отпутује мисија за утврђивање чињеница у циљу истраге инцидента који се догодио 29. јула услед кога су погинула 53 украјинска војника. Између 75 до 130 њих је повређено“, истакла је ДиКарло.
Она је додала да ће шеф мисије Карлос Алберто дос Сантос Круз бити у пратњи искусне групе високих званичника и стручњака.

„Мисији мора бити омогућен несметан рад, као и безбедан, поуздан и неометан приступ људима, местима и доказима“, нагласила је она.

Украјинске снаге су 29. јула гранатирале затвор у Јеленовки где су већином били смештени заробљеници „Азова“ (терористичка организација забрањена у Русији), а том приликом су погинуле 53 особе, док је 75 рањено. На месту напада пронађени су делови гранате америчког система „Химарс“.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руски дипломата: ИАЕА зна ко гранатира Запорошку нуклеарку, али не може да то каже наглас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала