- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Алкарас и Руд у финалу УС Опена – борба за трофеј и прво место на АТП листи

© AP Photo / Mary AltafferКарлос Алкарас
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Карлос Алкарас пласирао се у финале УС Опена након што је после велике борбе и пет сетова био бољи од Американца Френсиса Тијафоа – 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3 у мечу који је трајао четири сата и 22 минута. Шпанац ће се у недељу од 22 часа борити за трофеј са Норвежанином Каспером Рудом који је елиминисао Руса Карена Хачанова – 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.
Осим што ће се Алкарас и Руд борити за титулу у Њујорку, победник ће преузети прво место на наредној АТП листи од Руса Данила Медведева.
Деветнаестогодишњак Карлос Алкарас стигао је до свог првог Гренд слем финала, тако што је трећи узастопни меч на УС Опену добио после пет сетова, што је свакако импресиван податак.
У првом сету виђена је велика борба и тај-брејк је морао да одлучује победника и то после 65 минута игре је Американац повео 1:0 у сетовима.
Консолидовао се млади Шпанац после губитка уводног сета, подигао је ниво игре и у другом је рутински уз брејк у шестом гему успео да освојио сет резултатом 6:3.
То као да му је убризгало инјекцију адреналина, па је у трећем био фуриозан и разбио је Тијафао, направивши чак три брејка, од којих први већ у првог гему. На крају је трећи сет окончан за само 34 минута, а Тијафо је освојио један гем у том делу игре.
У четвртом сету виђена је права драма на терену и серија брејкова, налик оних на које је публика навикла у женском тенису. Карлос Алкарас је одлично отворио сет и повео је са 2:0.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Ипак, услеидо је рибрејк Американца, али је већ у следећем Алкарас поново отео сервис ривалу и повео са 3:1.
Ту није био крај брејковима, с обзиром на то да је Тијафо опет успео да направи рибрејк за 3:2.
Од тада је уследила борба без брејка, па је поново тај-брејк, баш као и у првом сету морао да одлучује победника.
Тада је Американац исписао историју на УС Опену јер је добио чак осми тај-брејк, чиме је постао рекордер турнира у Њујорку - 6:7 (5:7). Успео је Френсис Тијаго претходно при вођству Алкараса да одбрани меч лопту и касније да преокрене ситуацију у своју корист.
Уследио је пети сет одлуке, а двојица тениских гладијатора нису одустајала од главне награде - победе и пласмана у финале последњег календарског Гренд слема.
Алкараса није психолошки "убило" што је прокоцкао меч лопту и дозволио ривалу да се врати у меч, па је на старту петог сета направио брејк. Уследила је потврда брејка.
Тада се поново враћа Американац који осваја наредна два гема и резултат је егал - 2:2.
Не пада ниво игре, а већ играју четири сата. Алкарас узвраћа рибрејком и води 3:2, осваја наредни гем и на семафору у Њујорку пише 4:2.
Није успео Тијафо да пониште тај брејк и на крају је невероватни 19-годишњи Шпанац успео да заврши сусрет новом "крађом" сервиса и да после четири сата и 22 минута гладијаторске борбе избори пласман у велико финале.
У свом првом Гренд слем финалу на путу ка трофеју стајаће му Каспер Руд који је претходно после четири сета елиминисао Карена Хачанова - 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.
Норвежанин је на терену провео сат и 20 минута мање од Алкараса, па је јасно да ће бити одморнији за велико финале у недељу од 22 часа по средњеевропском времену, где ће улог бити далеко већи од трофеја, пошто ће победник преузети трон од Руса Данила Медведева.
Норвешки тенисер Каспер Руд - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СПОРТ
Назире се епилог највеће папазјаније у историји белог спорта
Ига Швјонтек - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СПОРТ
Пољакиња преокретом до финала УС Опена
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СПОРТ
Алкарас и Синер одиграли меч сезоне на УС Опену – нестваран тенис после петог сата ушао у историју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала