- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нова влада у Црној Гори: Подршка 41 посланика, Демократе траже да жена буде премијер

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
У Подгорици је завршен састанак представника партија парламентарне већине од 30. августа 2020. на ком су настављени разговори о формирању нове владе и скупштинског руководства. Демократе предлажу да жене буду на челу Владе и Скупштине.
Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да верује да ће на следећем састанку у понедељак доћи до договора и да је 41 посланик потписао споразум и обавезао се да ће бити елиминисан повратак ДПС-а.
„Обавештавам да су дати потписи свих 41 посланика владајуће већине са избора 2020. и суштина је елиминација повратка ДПС-а у било којој форми у органе власти. 41 посланик је јасна већина и порука ДПС-у да их већина не види у власти“, рекао је Мандић након састанка, који је иницирао ДФ.
Мандић је додао да треба следити вољу народа и стремити договору.

Краповић: Жене да буду на челу Владе и Скупштине

Посланик Демократске Црне Горе Драган Краповић изјавио је да је било помака у преговорима и да је састанак био конструктиван. Додао је да је њихов предлог да на позицијама премијера и председнице Скупштине буду жене.
Краповић је рекао да су се Демократе одрекле челних позиција у Влади и Скупштини и да сматрају да Социјалистичкој народној партији (СНП), Грађанском покрету УРА и Савезу грађана ЦИВИС не припада да предлажу неко треће решење за те позиције.
„Мислимо да УРА и СНП-у не припада право да предлажу јер су једном рушили већину“, рекао је Краповић, пренео је портал РТЦГ.

Конатар: Демократе праве терен да се договор не постигне

Посланик покрета УРА Милош Конатар изјавио је да је та партија пренела став да Дритан Абазовић треба да остане премијер и заврши шта је започео.
„Остварио је видљиве резултате у борби против корупције и криминала“, казао је Конатар.
Навео је да је предлог Демократске Црне Гора да УРА и СНП немају право предлагања кандидата за место председника Владе и Скупштине апсурдан.
„Овај став ДЦГ је корак уназад. Праве терен да се договор не постигне“, рекао је Конатар.

Павићевић: Нико никога не сме да уцењује

Срђа Павићевић (ЦИВИС) рекао је након састанка да својим потписом 41 посланик, дакле већина, сведочи да нема места за ДПС и Мила Ђукановића и да је циљ борба против организованог криминала.
„Нисам добио одговор на питање шта је спорно код кандидата Абазовића. Ми ћемо истрајавати на овоме. Нисмо ултимативни и желимо да се постигне компромис. Нико никога не сме да уцењује“, поручио је Павићевић.
Подсетимо, стара парламентарна већина већ је имала два састанка, а на последњем је договорено да партије до краја седмице усагласе предлоге за мандатара за састав владе и предсједника парламента.
Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
РЕГИОН
Медојевић: Демократском фронту би требало да припадне место премијера
Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
РЕГИОН
Шта омета формирање нове владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала