- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ни бункери не спасавају: Руско оружје од ког стрепе и у Вашингтону

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРакетни систем ТОС 1
Ракетни систем ТОС 1 - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1А „Солнцепек“, бацач пламена „Буратино“ и авиациона вакуумска бомба повећане снаге, познатија као „отац свих бомби“ су, како оцењују за Спутњик руски експерти, само су нека од савремених типова наоружања од ког стрепе и у Кијеву, али и у Вашингтону.
Алексеј Анпиголов, председник фондације „Основаније“, каже за Спутњик да су „Солнцепек“, „Буратино“ и руски „отац свих бомби“, изузетно опасни и ефикасни типови наоружања. Према његовим речима, ова оружја могу да униште непријатељску војну технику, склоништа и живу силу, па и заштићене бункере.

Надмашује и америчку „мајку свих бомби“

Руски војни историчар Јуриј Кнутов издваја као посебно убојиту авиациону вакуумску бомбу повећане снаге, чији је незванични назив „отац свих бомби“. Реч је о једној од најснажнијих бомби на планети.
„У овој вакуумској бомби налази се термобарична муниција која има велику снагу. На одређеној висини, муниција се отвара, ствара се аеросол који се меша са ваздухом и, сходно томе, формира се експлозивна смеса“, објашњава стручњак, додајући да маса експлозива износи 7.100 килограма, док је снага експлозије 44 тоне.
Термобарична муниција коју поседује „отац свих бомби“ разликује се од конвенционалне, високоексплозивне. Бомба не само да експлодира, него прво прска специјални запаљиви аеросол, док се касније пали детонатор. Експлозија ефикасно погађа мете, продирући чак у подручја која су недоступна другим типовима муниције. У поређењу са америчком бомбом МОАБ, којој су западни медији дали титулу „мајке свих бомби“, руска бомба је лакша, али, због поседовања нанотехнологија, она је чак четири пута снажнија и може истовремено да погоди 20 пута већу површину.
Тактички систем Буратино - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2016
Руски „Буратино“ без премца на Западу
Бивши начелник главне оперативне управе Генералштаба руске војске, генерал-пуковник Александар Рукшин, истиче да је по својој ефикасности и способности ова муниција сразмерна нуклеарном оружју. Он је као важан моменат истакао да руска бомба уопште не загађује животну средину.
Према речима Јурија Кнутова, ова муниција се активно користила у Авганистану.
„Бомбе су се користиле против терориста који су се борили против совјетске војске и крили у бункерима и пећинама. Против њих ово средство је било веома ефикасно“, наглашава експерт.

Праве пакао на земљи

Осим руског „оца свих бомби“, Русија поседује и оружје које може да, како кажу војни експерти, направи пакао на земљи. Према речима Кнутова, тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1А „Солнцепек“ и тешки бацач пламена „Буратино“ тренутно се користе у специјалној војној операцији на територији Украјине. „Солнцепек“ и „Буратино“ користе термобаричну муницију. Ова оружја имају домет пет до шест километара.
У Украјини се користе за уништавање подземних склоништа и ватрених положаја противника, којих је за осам година на одбрамбеним линијама изграђено прилично много“, објашњава стручњак, додајући да спољашњи изглед ових система подсећа на вишецевне ракетне системе.
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2016. День второй - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
За хорор филм: Американци прогласили руски „Солнцепек“ за један од најсмртоноснијих система у свету
Ови системи, како каже Кнутов, изузетно су се добро показали у борби против међународних терориста у Сирији. „И „Буратино“ и „Солнцепек“ показују веома добре резултате. Оба система су се користила у Сирији“, напомиње саговорник, уз оцену да је ово руско оружје кост у грлу како Кијеву, тако и Вашингтону.
„НАТО нема слично оружје. Изузетно је смешно што су Американци тражили забрану његовог коришћења. Сједињене Државе активно користе касетну муницију и фосфорне бомбе. Кијев, угледајући се на САД, такође користи наоружање које је забрањено међународним конвенцијама“, наглашава Кнутов.
Иначе, систем „Солнцепек“ направљен је 2001. године на бази шасије тенка Т-72. Предвиђен је за ватрену подршку моторизованих и тенковских јединица. „Солнцепек“ је опремљен модернизованим лансирним системом, као и аутоматизованим системом за навођење.
Тешки систем „Буратино“ почео је да се користи 1988. године у Авганистану, док се „Солнцепек“ активно користио у борби против терориста како у Сирији тако и у Ираку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала