- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина жели други фронт: Грузија на референдуму може одлучити да ли да уђе у рат са Русијом

© Sputnik / Vladimir Umikashvili / Уђи у базу фотографијаПротести у Грузији
Протести у Грузији - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Председник владајуће партије „Грузински сан - демократска Грузија" Ираклиј Кобахидзе је предложио да се спроведе референдум како би се разјаснило да ли народ подржава став тренутне владе да се не отвара други фронт на територији земље.
„Нажалост, високи чиновници украјинске владе не могу да сакрију жељу да се у Грузији отвори други фронт и да се Грузија увуче у војни конфликт у Украјини", изјавио је Кобахидзе.
Према његовим речима то је отворена порука.
„Највероватније је то порука и друштву. Можемо да спроведемо анкету, референдум и питамо људе да ли желе да се други фронт отвори у Грузији. Можемо да испратимо оно што ће људи рећи. Видећемо, нека народ донесе одлуку у вези са тим, да ли се слажу са званичницима украјинске владе или са нама", навео је он.
Грузију су неколико пута украјински званичници позивали на отварање другог фронта, између осталог и секретар Савета за националну безбедност.
Грузија није уводила санкције против Русије, али поштује међународне санкције и пружа политичку и хуманитарну подршку Украјини. Како је раније изјавио шеф Министарства одбране Грузије Џуаншер Бурчуладзе, Грузија није дала Украјини оружје, јер не жели нови сукоб на својој територији.
Раније је посланик украјинске Раде Фјодор Вениславски у емисији грузинског опозиционог канала „ТВ Пирвели" изјавио да сада грузински народ има јединствену могућност да натера грузинске власти да учини конкретне кораке и ослободе своје територије – Абхазију и Цинвалски регион (Јужну Осетију). Према његовим речима, Русија је сада у потпуности сконцентрисана на Украјину.
Москва је 26. августа 2008. ходине признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутонимије одражава реалност и не може се ревидирати. Грузија, као и раније, не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Медведев: Америци је дат сигнал још 2008. године у Грузији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала