- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Венеција: Тријумф женског документарца против политичке коректности

Пратите нас
Aуторка документарног филма „Сва лепота и крвопролиће“ Лаура Поитрас који је освојио Златног лава у Венецији позната је по одличним, отворено полемичним филмовима који не штеде никога и зато је тешко поверовати да је награду добила на крилима политичке коректности.
Документарни филм редитељке Лауре Поитрас „Сва лепота и крвопролиће“ (All the Beauty and the Bloodshed) о америчком фотографу Нен Голдин и њеној борби против богате породице Секлер, освојио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији.
То је тек други пут у 79-годишњој историји филмског фестивала у Венецији, да је главна награда додељена документарном филму.

Женски полемички документарац против политичке коректности

Филмски критичар Зоран Јанковић каже за Спутњик да се ретко дешава да документарни филм победи на фестивалу А категорије, али будући да су се последњих година документарни филмови доста приближили играним по квалитету, то и није толико изненађење.
Осим тога, Лаура Поитрас је већ награђивана редитељка документарних филмова и зато не би требало да буде изненађење да било који њен филм уђе у разматрање за награде па да их и добије, чак и у конкуренцији крупних имена који раде на пољу играног филма, додаје Јанковић.
„Она је већ добила Оскара за документарац о Едварду Сноудену и раније је била награђивана и номинована за све еснафске и шире награде и овде се може рачунати да је то био један здраворазумски избор жирија. Можемо веровати да је урадила одличан филм јер су сви њени филмови до сада били одлични, остала је на бранику отворено полемичних филмова, сви њени филмови не траже 'средину пута', не баве се тражењем изговора или релативизација за нешто или некога, већ су отворено полемични са јасним метама прозивки или напада, тако да мислим да то и овог пута можемо очекивати од ње“.
Међутим, кад се погледа списак учесника у такмичењу за Златног лава, изненађење је да је Лаура Поитрас победила у таквој конкуренцији у којој су Лука Годањино, Ендру Доминик, Џафар Панахи са још једним филмом из затвора, Мартин Мекдона, Дарен Ароновски, „крупни играчи који могу рачунати на наклоност жирија на ударним фестивалима“.
„Победио је ипак један документарац за који се не може рећи да је добио награду захваљујући политичкој коректности или калкулацији тог типа“, сматра Јанковић.

Српски филм – филм дебитаната

Два српска филма су у последњих десетак дана награђена су на фестивалима А категорије, у Венецији и Москви. Олга Кошарић, монтажерка српског дебитантског играног филма „Да ли сте видели ову жену“ редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића премијерно приказаног у Венецији у такмичарском програму, добила је специјалне награде у категорији уметника до 40 година.
Претходно је играни филм „Усековање“ Синише Цветића добио Награду публике и награду за режију на 44. Међународном московском фестивалу, најстаријем фестивалу на свету после венецијанског.
Јанковић истиче да су ове награде веома важне и додаје да су та два филма посебно занимљива зато што у оба случаја имамо младе ауторе – тек свршени студенти Матија Глушчевић и Душан Зорић редитељи су филма „Да ли сте видели ову жену“ а Синиша Цветић, редитељу „Усековања“ још није дипломирао, као ни његов сценариста Давид Јаковљевић.
„У оба случаја можемо да причамо о младом српском филму, а српски филм је од почетка овог века, пре свега, филм дебитаната. Проблем је што након што бивају успешни дебитанти, наши аутори јако пуно времена проведу до снимања другог филма из низа разлога“, оценио је Јанковић.
Кадар из филма Да ли сте видели ову жену - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
КУЛТУРА
Награда монтажерки из Србије на Филмском фестивалу у Венецији /видео/
Америчка редитељка Лора Појтрас добитник Златног лава за документарац „All the Beauty and the Bloodshed“ - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
КУЛТУРА
Други пут у историји филмског фестивала у Венецији документарац освојио Златног лава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала